1) Vad är den största förändringen inom Kommunal sedan du började på förbundet 1980?
– Viljan att tänka nytt och hitta nya lösningar. Jag minns kongressen 1983, vilket fruktansvärt liv det blev om ett program om medborgarsamverkan, till exempel att eleverna skulle tillåtas tömma papperskorgar eller idrottsföreningar klippa gräs. ”Allmänheten har väl för fan inte med våra jobb att göra,” hette det på kongressen. Nu finns en annan öppenhet.

2) Kommunal har projekt om mönsterarbetsplatser i kommuner och hos privata vårdbolag, var är det lättast att lyckas?
– Det kan gå snabbare på de privata arbetsplatserna. Vård-bolaget Carema har redan byggt upp mönsterarbetsplatser som sitt varumärke och ser det som en fördel, när de ska konkurrera om anbuden. När ett vårdbolag väl bestämt sig är det kort­are beslutsprocesser än hos en förvaltning. Kommunalpolitikerna borde inse att den egna verksamheten måste utvecklas, som exempelvis i Nynäshamn. Annars kan de bli omsprungna.

3) Från att ha varit gammal clart­éist på vänsterkanten har du, om någon, varit mer öppen för privata lösningar, hur kommer det sig?
– Jag har som person alltid varit på väg, öppen för nya intryck och lösningar. Som vänsterradikal trodde jag på det marxisti­ska sättet att se på verkligheten, men det fungerade inte.

4) Hur kan du verka internationellt där fackföreningar är starkt emot privatiseringar?
– Det är spännande, jag gillar det. Jag har suttit i en arbetsgrupp inom ISKA, Internatio­na­l­en för stats- och kommunanställda. Även där inser man att man inte kan försvara offentlig sektor bara genom ideologiska argument. Offentliga sektorn måste försvara sig själv på sina egna meriter och det man åstad­-kommer, en bra kvalité till rimlig kostnad.

5) Kommunal slåss för heltider, men framtiden kanske bäddar för andra arbetstidsmått, hur ska Kommunal bemöta detta?
– I vårt projekt Jobbpusslet visar vi på att arbetsgivarna tjänar på att anställa på heltid. Att tro att man kan minska på kostnaderna genom fler timanställda är ett feltänk. Däremot måste de heltidsanställda lära sig att jobba mer flexibelt, samverka mellan olika arbetsplatser, acceptera att man inte är anställd på en schemarad.

6 Vad är din vision av Kommun­al om tio år?
– Vi kommer att få fler medlemmar anställda hos privata entreprenörer. Avgörande för vår styrka är vår förmåga att hitta arbetsformer så vi når ut till dem.
– Vi måste bli duktigare på att marknadsföra oss, gå ut på arbetsplatser och prata med folk. Vi är för inlåsta i våra egna sammanträdesrum.

7) Har det varit högt eller lågt i tak under din tid här på Kommunal?
– Högt. Det är ganska ovanligt att en sådan person som jag, som drivit så många frågor om förändringar, överlever och får den position och det förtroende som jag fått.

ID: Lars-Åke Almqvist

Ålder: 60 år.
Yrke: Kommunals förste vice ordförande.
Bor: Västerhaninge, uppvuxen i Vännäs.
Familj: 2 egna barn. Sambon Eva Östlund Henschen med två barn.
Aktuell: Går i pension efter den sista mars.

Tre måsten

Att vara på väg mot nya spännande saker.
Att träna minst fem gånger i veckan.
Att njuta av livet.

Fem snabba svar

PRIVAT / OFFENTLIGT
FOTBOLL / LYFTA SKROT
PER NUDER / MONA SAHLIN
VÄNNÄS / VÄSTERHANINGE
ERIC CLAPTON / YNGWIE MALMSTEEN