Flera vägar till nya jobb
Nu finns nya sätt att plugga på. Redan i vår blir den kommunala vuxenutbildningen mer yrkesinriktad. KY-utbildningarna får fler platser och i höst startar
Yrkeshögskolan, som samlar alla eftergymnasiala utbildningar.
1) KY-utbildning: Nio av tio får jobb eller startar eget efter att de gått en KY-utbildning. Nu finns det 1 500 nya platser att söka till.
KY-utbildningen har flera inriktningar. Som undersköterska kan man till exempel specialisera sig på kvalificerad sjukvård eller vård av äldre. För två år sedan hade mer än hälften jobb innan de gått ut. Och av dem som var arbetslösa före utbildningen hade åtta av tio fått jobb efter. Bäst gick det för dem som skulle arbeta med transporter.
Ett skäl till att många får jobb är att en tredjedel av utbildningen sker på arbetsplatser.
2) Yrkeshögskola: Här ingår det som nu är KY-utbildningen, kommunernas påbyggnadsutbildningar för till exempel elevassistenter och barnskötare. Olika kompletterande utbildningar inom konst, dans, teater, musik, flyg, design, mode, hantverk, frisk- och hudvård kommer också att ingå i Yrkeshögskolan.
Varje skola ska avgöra när kurserna startar och vilken ansökningstid som gäller.
Den som läser 40 veckor på heltid kommer att få kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Minst en fjärdedel av studietiden ska vara lärande i arbete.
3) Yrkesvux: Redan i vår startar den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen. De som är arbetslösa eller riskerar att bli det kommer att ha förtur till platserna.
Olika utbildningar finns på olika orter beroende på vilka lediga jobb som finns. Startdatumen för utbildningarna är också olika. Tanken är att den som har en teoretisk gymnasieutbildning ska kunna läsa en yrkesinriktad. Den som vill byta yrke ska kunna göra det. Möjlighet ska också finnas att komplettera inom ett yrke. Det gäller även den som har utbildning från ett annat land.
...och utbildningar
Kvalificerad yrkesutbildning
800 utbildningar där praktik ingår. www.ky.se
Högskola och universitet
Högskoleprovet, kortare kurser, längre program och nätuniversitetet. www.studera.nu
Folkhögskola
148 skolor med tusentals kurser. www.fokhogskola.nu
Syoguiden
Information om studier och arbete i Sverige och utomlands. www.syoguiden.com
Lediga studieplatser
Här finns lediga platser vid högskolor i Sverige. www.studieplatser.nu
Test i svenska, så kallat Tisus
Den som har utländsk gymnasieutbildning men saknar betyg i svenska kan göra ett prov som ger behörighet till högskolan. www.nordiska.su.se
Pengar
Allt om studiemedel. www.csn.se