Lätt få jobb — inom tio år
Tiderna är osäkra. Just nu är det tufft för dem som jobbar i vården. Men på sikt ser det bättre ut. De lediga jobben väntas öka med 50 procent fram till 2030.
De som har gymnasieutbildning i vård och omsorg kommer att ha lätt att få jobb spår SCB, Statistiska centralbyrån. Samtidigt konstaterar Arbetsförmedlingen att det blir svårt att få jobb för undersköterskor och vårdbiträden i år och nästa år. Särskilt om man saknar yrkeserfarenhet. Men inom tio år ökar behovet.
Arbetsförmedlingen tror att det kommer behövas mer av specialisering inom sjukvård, rehabilitering och förebyggande vård. Kompetensbevis kan i framtiden bli ett krav för att arbeta med vård och omsorg av äldre. Förslaget kommer från den statliga utredningen ”I de äldres tjänst”.
–?Det är bra, det säger att inte vem som helst kan göra jobbet, säger Lena Jonasson, ombudsman, Kommunal.
Nya krav tror hon skulle göra att vidareutbildning tas tillvara bättre än i dag.
Även SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ser behov av specialistkompetens inom demens. Viktigt är också kunskaper i bemötande, etik och om de sjukdomar som är vanliga bland äldre. Samtidigt är SKL kritisk mot att det saknas förslag på finansieringen av vidareutbildning och löneökningar. Man har också invändningar mot kravet på kompetensbevis för att få arbeta ensam.