Förspilld kvinnokraft
Linnedukarna ligger hårt packade ihoprullade, men lyser som blanka smycken där de ligger på rad. Ludmilla trugar och breder ut ännu en tre meters sak och lovar ett bra pris. Och ska du inte ha några linneservetter till, säger hon. Titta här, jag har själv sytt hålsömmen här, visar hon de prydliga broderierna. Hennes dukar är vävda i Vitryssland och ser inte ut som andra som säljs i olika marknadsstånd på Ismajlovskijmarknaden i norra Moskva.
Att vandra bland raderna av träbås är lika roligt som att handla. Men det ger också tankeställare om vad Ryssland gör mot sina kvinnor. För det är kvinnor som säljer, nästan alla med annan bakgrund: rymdingenjör, professor eller lärare. Högutbildade, som inte fått del av olje- och gasrikedomarna.
Nu oroar de sig för finanskrisen. Ludmilla viskar: inga utlänningar kommer hit och köper längre, amerikanerna är helt borta och det sägs att de kommer slå igen här.
Men det är svårt att föreställa sig. Under de dryga 17 år som jag besökt denna marknad av och till har den bara blivit större och mer permanent. Ett träbygge, som ska påminna om ryska landsbygdsstäder med träkupoler i alla dess färger och kyrkliknande byggnader, kröner området. När jag började gå där fanns bara två rader öppna stånd, inga kaféer, inga öppna grillar, inte något museum för vodka eller andra förnöjelser när utlänningarna tröttnat på att shoppa.
Idag säljs också de senaste
filmerna piratkopierade, 25 kronor styck.
Men roligast är alla matronor som säljer linnedukar och hantverk. De är trötta på makten och fnyser åt allt som sägs ha blivit bättre. För de har varit med länge och tycker inte att möjligheten att köpa vad som helst i affärerna är viktigare än att vara säker på att barnen får gratis utbildning och att sjukvården funkar.
Det gör den inte om du inte har pengar, kunskap eller kontakter.
Ludmillas 74-åriga mamma fick hjärnblödning och Ludmilla ringde ambulansen. Den kom, men åkte igen för ingen kunde hjälpa till att lyfta in den gamla kvinnan i ambulansen. Både chauffören och sjukvårdaren vägrade lyfta på egen hand. De krävde ytterligare två man för jobbet. Men det var mitt i natten så Ludmilla kunde inte hitta någon. Först morgonen därpå fick hon tag på bärhjälp. På sjukhuset krävde läkaren extra betalt för att behandla modern, ingen över 70 har rätt till dyr behandling. Så Ludmilla mutade läkaren att förfalska mammans ålder. Men mamman dog dagen därpå. En historia som tyvärr är alltför vanlig i dagens Ryssland.
JA
till en finanskris som något rubbat ett alltför stöddigt ryskt ledarskap.
NEJ
till inkrökt rysk nationalism där allt västligt har blivit
skällsord.