Konflikthot gav avtal för personliga assistenter
-- Jag tycker att det är ett bra avtal. Det är en rejäl lönenivåhöjning. Plus att vi fått en höjning av jourersättningen för första gången på flera år, säger Lena Retzius, ombudsman på Kommunal.
En nyhet på avtalsområdet är att lägstlöner införs. Vårdföretagarna har länge varit emot det. Nivån motsvarar den som outbildade på kommun- och landstingssidan får, 13 800 kronor för den som fyllt 19 år.
På KFS-avtalet ligger lägstlönerna från och med i år på 15 000 kronor för personliga assistenter, nästa år höjs de till 15 500.
Varför så lågt i det här avtalet?
– Jag tycker ändå det är bra att vi knäckt principen, säger Lena Retzius.
Den 1 januari 2010 höjs lägstlönen till 15 300 kronor för den som fyllt 19 år.
I år höjs lönerna med i genomsnitt 825 kronor men först från den 1 mars. Allt fördelas lokalt och individuellt och ingen är garanterad någon särskild summa i löneökning. Kommunal har släppt på kravet om retroaktivitet från årsskiftet då, avtalet löpte ut.
Från den 1 januari nästa år höjs lönenivåerna med i genomsnitt 850 kronor. Även det tredje avtalsåret från den 1 januari 2010 ger löneökningar på i genomsnitt 850 kronor. Avtalet löper ut den 31 december 2010.
Kommunals krav på särskilda jämställdhetspotter är inbakat i lönehöjningarna.
Enligt Vårdföretagarnas förhandlare Petter Skogar, blir det ett dyrt avtal för företagen. Men han vill inte gå ut med några beräkningar på vad det kostar.
På frågan om vad det är som gjort det möjligt att nu sluta avtal och inte i januari, då medlare var inkallade, svarar Petter Skogar:
– Vi stod inför ett rejält konflikthot.
Men några konfliktvarsel har inte lagts?
– Nej men vi fick klara signaler om att det skulle läggas varsel, säger han.
Lena Retzius bekräftar att nästa steg var att varsla om stridsåtgärder, något som aldrig inträffat på det här området.
Ett annat krav som Kommunal bara fått igenom delvis handlar om uppsägningstid. Kommunal ville ha bort skrivningarna i avtalet som gör det möjligt för arbetsgivaren att säga upp assistenten på dagen. Där gick Vårdföretagarna med på 1 månads uppsägningstid i vissa fall, om brukaren till exempel avlider och assistansersättningen, enligt försäkringskassans regler, pågår ytterligare en tid. Däremot kan arbetsgivaren även fortsättningsvis säga upp en assistent omedelbart om det finns samarbetssvårigheter.
Parterna har enats om avsteg från dygnsviloregeln i arbetstidslagen. En arbetsgivare kan lägga arbetspass som ger dygnsvila på 9 timmar i stället för de 11 timmar som lagen säger.
De nya lönerna för de assistenter som går på avtalet kommer tidigast bli klara i april-maj, enligt den förhandlingsordning som gäller.