Kommunal och arbetsgivarsidan är helt oense i frågan om arbetsgivarens ansvar att informera de anställda om rutiner och anvisningar för eventuella Lex Sarah-anmälningar.
Kommunal saknar tvingande föreskrifter, i Socialstyrelsens förslag, om arbetsgivarens informationsplikt.
– Man förskjuter ansvarsdelen på ett besynnerligt sätt. Man säger att det alltid är den enskilde medarbetarens ansvar att känna till vad som gäller, hela ansvarsdelen läggs på de anställda. Medan man inte lägger något ansvar alls på arbetsgivaren, säger Annelie Hellander, chef vid Kommunals arbetslivsutvecklingsenhet.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver i sitt remissvar att det inte behövs vare sig några allmänna råd eller föreskrifter på den här punkten.
– Det här ska inte detaljstyras. Hur det rent praktiskt ska gå till tycker vi är upp till varje arbetsgivare att avgöra, säger Gabriella Kollander Fållby, handläggare på SKL:s vård- och omsorgssektion.
Tidigare har den här ansvarsdiskussionen saknats i riktlinjerna kring Lex Sarah.
Helena Axestam vid Socialstyrelsens äldreenhet är huvudansvarig för de nya föreskrifterna och allmänna råden.
– Vi tar till oss Kommunals synpunkt som en av alla andra, säger hon.
Socialstyrelsen skickade i slutet av förra året ut sitt förslag till nya allmänna råd och föreskrifter för vad som gäller vid Lex Sarah-anmälningar på remiss. Lex Sarah har snart tio år på nacken.

Nu försöker Socialstyrelsen tydliggöra rutiner och ansvar kring Lex Sarah-anmälningar, både enligt socialtjänstlagen och LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Privat verksamhet får ett eget kapitel. Kommunalarbetaren har läst remissvaren.
De flesta synpunkter handlar om de olikheter som uppstår på grund av de olika lagstiftningarna. Flera efterlyser att anonyma anmälningar ska kunna göras både utifrån socialtjänstlagen och LSS. I dag är anonyma anmälningar bara möjligt enligt LSS.
– En hel del synpunkter handlar om lagändringar och det mandatet har ju inte vi. Vi kommer att redovisa synpunkterna för regeringen men mer kan vi inte göra, säger Helena Axestam.

Flera remissinstanser tar upp olikheterna för kommunal och privat driven verksamhet. Men även där handlar det olikheter i lagstiftningen. De båda företrädarna för privatvården Vårdföretagarna och Privo (privat vård och omsorg) efterlyser samma regler.
Någon gång kring månadsskiftet april-maj ska Socialstyrelsen komma med sitt färdiga förslag. På försommaren kommer sedan en handbok ut som går igenom alla rutiner och föreskrifter.

Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14: e kapitlet, andra paragrafen i socialtjänstlagen och reglerar att anställda inom vård- och omsorg av äldre och funktionshindrade är skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden till socialnämnden i sin kommun. I privat verksamhet ska missförhållandena anmälas till verksamhetsansvarig.
Paragrafen uppkallades efter undersköterskan Sarah Wägnert som 1997 vittnade om vanvård på sin arbetsplats Polhemsgården i Solna, utanför Stockholm.
Bestämmelsen började gälla den 1 januari 1999.