Dessutom ska Försäkringskassan kunna kräva redovisning från ersättningsberättigade om vad pengarna används till.
– Det här är ett steg på vägen men det räcker inte ända fram för att komma till rätta med det missbruk som finns, säger Tomas Sundberg, försäkringsexpert vid Försäkringskassans enhet för vård- och handikappfrågor.

Kommunal är positivt inställt och hoppas att det på sikt kan minska risken för lönedumpning på området.
– Det här är bra, det är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Lena Retzius, ombudsman vid Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
Flera myndigheter har påpekat att det förekommer ”lagligt fusk” med assistansersättningen på så vis att företag som bedriver assistans med låga omkostnader kunnat ge överskottet till brukaren. Regeringen föreslår att det tydligt ska stå i lagen att ersättningen endast ska kunna användas för att betala lön och andra omkostnader som hör ihop med arbetsgivaransvaret.

Nytt är också att assistansersättning som inte används till lön och arbetsgivarkostnader ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.
– Det är viktigt att samhällets resurser går till det som avsetts och ingenting annat, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.
Det sägs inte närmare i förslaget om hur kontrollen ska gå till men Försäkringskassan får i uppgift att fundera på lämplig form av redovisning.
– Det är klart att det kan bli vissa svårigheter att kontrollera hur det här efterlevs, säger Tomas Sundberg.

Lagändringarna kommer, om riksdagen följer regeringens linje, att träda i kraft från och med den 1 juli i år.
Det saknas i propositionen förslag, som diskuterats tidigare, om att en viss procent (ca 85 procent) ska användas till lön för den personliga assistenten. Men det är något som förmodligen kommer att finnas med i den så kallade LSS-kommitténs slutbetänkande till sommaren.