Oklara anställningsavtal för många assistenter
Kommunal Stockholm har uppmärksammat flera fall där personliga assistenter har anställningsavtal där det inte framgår hur många timmar de ska jobba. Det har i några fall lett till att assistenter blivit av med jobbet.
Det handlar om personliga assistenter som är anställda av privata assistansanordnare och där är det snarare regel än undantag att anställningsavtalen inte talar om hur mycket den anställde ska arbeta.
– De anställningsavtal där man anger tjänstgöringsgrad är sällsynta, säger Yvonne Gräsman, sektion 26 i Stockholm och ledamot av Kommunals branschråd Funktionshinder.
Avdelningen har nu uppmärksammat en av de stora privata arbetsgivarna inom personlig assistans på problemet.
– Vi har upptäck detta i flera fall hos en och samma arbetsgivare, säger ombudsman Ann Georgsson.
Det har hänt att personer ”fasats” ut på det här sättet. I stället för att bli uppsagda har de fått färre och färre timmar med jobb.
Med den här typen av anställningsavtal blir det också svårt för den enskilde att hävda om de arbetar övertid eller fyllnadstid.
Enligt Kommunals uppfattning ska det framgå av anställningsavtalet vilken sysselsättningsgrad den anställde har. Lagen om anställningsskydd säger att det ska framgå av avtalet hur lång en normal arbetsdag är.
Anges inte tjänstgöringsgrad eller sysselsättningsgrad finns det risk att man blir utnyttjad.
– Om du som anställd har ett anställningsavtal där det inte framgår hur mycket man ska jobba så finns det en risk att arbetsgivaren kan säga att du får inte komma i morgon, säger Ann Georgsson.
Kommunal Stockholm går igenom anställningsavtalen på området. Och ska försöka förmå fler arbetsgivare att ”rätta till problemet”.