Sökte skydd för att inte könsstympas
De hade föräldrarna i livet, men behövde skydd ändå. Jacinta Njoroge besökte barnhemmet i Kenya i augusti, och berättar om nya barn som kommit till barnhemmet.
En dag i februari dök han upp – en pappa med fyra döttrar mellan 7 och 13 år, och en son. Han kom från en ort i Kenya där seden är att fickor ska könsstympas för att bli accepterade. Han ville skydda dem och hade hört talas om Jacintas barnhem utanför Nakuru, 15 mil hemifrån.
Det är förbjudet med kvinnlig omskärelse i Kenya, men förekommer fortfarande inom flera folkgrupper i landet.
– Trycket är hårt från omgivningen i sådana byar, och barnen blir utfrysta och mobbade om de inte blir omskurna, berättar Jacinta Njoroge.
Men nu bor syskonskaran på barnhemmet, bland de andra som nästan alla är föräldralösa. De får mat och kan gå i en bra skola där det finns lärare som bryr sig om dem och inte slår dem.
Jacinta Njoroge som till vardags är vårdbiträde på Dalens servicehus i Stockholm besökte barnhemmet i augusti. Mycket har hänt under året, och det skriver hon nu i sitt julbrev till alla faddrar som bidrar till barnhemmet och skolan:
– Nu bor 46 barn på barnhemmet, 12 av dem går på internatskola. Hela 125 barn går i skolan invid barnhemmet, och alla får frukost och lunch.
– Förskolan har 38 barn, och är nu uppdelad i två grupper, en för yngre barn, en för äldre.
– Frivilligarbetare från Sverige har varit på plats under året och hjälpt till som lärare, och också byggt skolbänkar och skåp, och skaffat pedagogiska leksaker.
– Ett bibliotek har skapats, och alla barn har fått lånekort och kan låna böcker att läsa.
– Det lilla köket har fått en riktig spis, och det sparar bränsle och gör att kocken slipper all rök som nu leds ut genom skorstenen.
– Vattenledningar har dragits från en institution i närheten, och nu väntar man bara på tillstånd att ansluta sig.
I början av december är det val i Kenya. Jacinta väntar tills det är över, sen reser hon ner igen. Då är det mycket att göra, ett nytt skolår börjar, lärare ska anställas, större barn ska in på gymnasier.
– Nästa år hoppas jag vi kan bygga ut köket och matsalen, och sen en nytt hus för pojkarna. Och så att vi ska få in både el och vatten, säger Jacinta.
Allt hänger på att människor här i Sverige fortsätter stödja barnen på barnhemmet och i skolan.
Bakgrund
KA har i många artiklar berättat om Jacinta Njoroge och det barnhem hon startade 2000 i sin gamla hemby Kampi ya Moto i Kenya. Från början var det åtta barn på barnhemmet.
KA sponsrar barnhemmet och skolan, och alla som vill vara med och bidra kan skicka pengar till pg 131 29 25-9 Barnvän Humanitär Organisation.