Sårande jargong på fikarasten
Festsnack men också berättelser om fördomar och homofobi på jobbet. Det upplevde de kommunalare som stod i LO:s tält på Pridefestivalen.
– Jag fick höra saker som jag ska ta med mig till avdelningsstyrelsen, berättar Eva Stensson, som hade kvällspasset i LO:s tält i Pride Park på torsdagen i Stockholm.
Eva är undersköterska och facklig företrädare i sektion 27 i Stockholm. Kvällspasset började halv tio, och det var mycket folk i parken.
– Vi pratade men många, både kommunalare och andra. Bland annat fick jag höra från en bussförare om de homofobiska skämt och den jargong som fanns på hans arbetsplats, i deras paus- och fikarum. Ingen ville göra något åt det, och det gjorde att han själv inte vågade vara öppen om sig själv.
Bredvid LO-tältet i Pride Park fanns HBT-sossarnas tält. Här fanns Jonas Gunnarsson, 27 år och politiskt aktiv i Hammarö, vice ordförande i kommunstyrelsen där.
– Men jag är kommunalare, har jobbat som personlig assistent de senaste fyra åren.
HBT-sossen och kommunalaren Jonas Gunnarsson från Hammarö.
Foto: Laina Rosberg
Jonas beskriver sin uppväxt som ganska oproblematisk, och steget att berätta om sin homosexuella läggning var inte dramatiskt.
– Jag kom ut strax efter att jag fyllt 18. Jag gick på folkhögskola då, i en tolerant miljö. Min familj tog det också bra.
Visst har människor fördomar, men ofta är det okunskap, inte illvilja, tror Jonas.
– Till exempel tar många för givet att man inte vill skaffa barn. Och attityder och fördomsfulla kommentarer på jobbet gör nog att många inte vågar komma ut.
Men det problemet har inte Jonas haft.
– På en mindre ort känner man varann bättre. Jag började som timvikarie, fick längre vikariat och till slut fast jobb. Så är det väl för många. Jag har hela tiden varit öppen om vem jag är och min läggning.
Nere vid Hornstulls strand stod på torsdagen bland annat Lowe Anderzon, ungdomsansvarig i Kommunals Stockholmsavdelning, tillsammans med folk från LO-distriktet, socialdemokraterna, SSU och ABF.
– LO-distriktets husbåt Lovisa låg vid bryggan, det pågick seminarier inne på caféet, och artister fanns på plats. Folk fick pröva på att röka vattenpipa och dansa magdans. Vi pratade med barn och föräldrar som strövade förbi, delade ut material och fanns till hands för frågor och samtal med unga sommarjobbare.
På lördag är det dags för Prideparaden. Förra året deltog 45 000 i paraden. Många kommunalare kommer att finnas med.
– En del av oss går förstås i våra rödvita Proffs-tröjor, andra går i andra sällskap, säger Eva Stensson. Klockan 14 i Humlegården startar det.
Och på söndag är det Kommunals familjedag i Pride Park.
– Då kommer vi att vara där förstås, i LO-tältet och runt om i parken.