– Det är inget nytt fenomen men bristen på deltidsbrandmän har blivit något större, säger Björn Johansson, brandingenjör på Räddningsverkets tillsynsavdelning.

Enligt 2006 års siffror uppger 62 av de 191 kommuner, där deltidsbrandmän finns anställda, att bristen på deltidsanställda brandmän är så allvarlig att det är svårt att upprätthålla den beredskap som krävs. Året innan var det 54 kommuner som svarade så.
En orsak till problemet, enligt Räddningsverket, är att det blivit vanligare att arbeta på annan ort än där man bor vilket gör det svårt att få deltidsbrandmän, framför allt dagtid.
Ytterligare en orsak kan vara de nya arbetstidsreglerna som reglerar dygnsvila och arbetstid hårdare än tidigare. Det gör att kommunanställda inte kan komma i fråga på samma sätt som förut.

Majoriteten av landets deltidsbrandmän är anställda i tillverkningsindustrin men under senare år har Räddningsverket och kommunerna försökt att rekrytera mer bland kommunanställda kvinnor i vård och omsorg.
– Arbetstidslagen blir en liten käpp i hjulet för att få in fler kvinnor, säger Björn Johansson.
Det här låter ju allvarligt att så många kommuner inte anser sig kunna upprätthålla beredskapen, vad gör Räddningsverket å t problemet?
– Räddningsverket har gett ut en exempelsamling där vi tipsar om metoder för att rekrytera. Men det finns begränsningar i vad Räddningsverket kan göra, det är ändå kommunerna som äger frågan. Men det är möjligt att man från centralt håll får ta sig en funderare till om det behövs ytterligare åtgärder.