Regeringen vill införa skatteavdrag med 50 procent för hushållsnära tjänster. Det kan gälla allt från städning till omsorg och trädgårdsskötsel.

Kommunal gör tummen ner för detta i ett yttrande över promemorian Skattelättnader för hushållstjänster.

Kommunal radar upp en mängd skäl:

Det är nonsens att ge hushållstjänsterna så stor betydelse i fråga om ökad sysselsättning inom den privata tjänstesektorn. Det krävs inga subventioner för att få den att öka.

Kvinnliga låginkomsttagare, av vilka många skulle kunna och vilja arbeta mer, kommer inte att ha råd att köpa tjänsterna – trots skatteavdrag.

Promemorian utgår från felaktiga resonemang när det gäller att minska svartjobben. Det är på gränsen till dumdristigt att räkna hem någon större ökning av skatteintäkterna, skriver Kommunal.

En utvärdering från Finland visar att ett sådant system mest utnyttjas av höginkomsttagare.

Kommunal vänder sig emot att personer med äldre föräldrar ska få göra skatteavdrag för tjänster som utförs hos dem. Priset, runt 150 kronor per timme, kommer att vara för högt.

Vad gör skatteavdraget största nytta? Jo, till att hellre förbättra välfärden för de äldre, anser Kommunal. Förbundet har tidigare genomfört det så kallade 80 + projektet i Örebro. Där fick de äldre köpa fyra timmars hemservice för 75 kronor per timme.