Redan 2001 föreslog HSB att hushållsnära tjänster skulle subventioneras, i första hand för äldre. Senare har HSB drivit kravet att det skulle gälla alla. På flera håll i landet erbjuder HSB:s regionala föreningar just hushållsnära tjänster, men också hemtjänst, äldreboenden, larm- och nattpatrull med mera.

Med den borgerliga regeringens löften om att införa skatteavdrag för hushållsnära tjänster kan nu den marknaden växa.

Varför har du och HSB drivit den här frågan?

Vi har sett ett behov som behöver lösas. HSB skapade en gång en professionell barnomsorg där det förut bara fanns barnpigor. På samma sätt ska man se städjobb och andra hushållsnära tjänster som en profession, ett yrkesområde.

Maud Olofsson kallar detta en jämställdhetsfråga av stora mått. Håller du med?

I viss mån. Vi har lyckats få jämställdhet i politiska organ, men svenska kvinnor startar och leder inte företag som i en del andra europeiska länder där man har olika typer av bidrag till service i hemmen. Men fortfarande handlar jämställdheten mycket om arbetsfördelningen i hemmen, där framför allt kvinnorna drar det tyngsta lasset.

Vad lär man barnen i familjen, när det kommer hem folk (kvinnor) och städar deras rum?

Ja, det är ett dilemma, det kan jag hålla med om. Men att få hjälp med städning eller hämtning på dagis vid något tillfälle per månad påverkar inte den vanliga fostran att plocka upp efter sig.

Är det inte det här att ge upp idén om att män ska ta sin del av hushållsarbetet? Andra kvinnor får göra jobbet, för skattepengar dessutom.

Nej. Det handlar kanske om att få hjälp med att våttorka golv varannan vecka. Det dagliga plocket måste familjen fortsätta sköta. Dessutom får vi in mer skattepengar genom att svarta tjänster blir vita.

Men man kan väl få skatterabatt även för att få hjälp att röja upp efter morgonruschen, bädda barnens sängar…

Visst. Men hushållsnära tjänster är så mycket mer! Många i storstäderna har långa resor, behöver någon som hämtar barnen från dagis, ordnar ett kalas, sköter trädgården, följer med en gammal till sjukhuset eller tar hand om hunden. Småbarnsföräldrar har ett väldigt pressat schema, arbetslivet är hårt och ohälsotalen höga. Till detta kan läggas att 47 000 äldre bryter ben eller lårben årligen för att de inte kan få hjälp med enkla göromål.

Allra tuffast har väl de ensamstående mammorna. Har de råd att köpa hjälp?

Här behövs andra lösningar. Jag kan se hushållsnära tjänster som en möjlighet istället för arvode för den som vill ta på sig uppdrag i en styrelse för till exempel en bostadsrättsförening.

Varför ska just den här branschen få skatterabatt, som utgör kanske tre procent av den totala ”svarta-jobb-sektorn”? Varför inte restauranger och frisörer?

Jag är väldigt mån om att jobb ska vara vita, det är farligt när allt fler säger att det är OK att betala svart. Om man hittar lösningar för andra sektorer vore det utmärkt. Erfarenheterna från ROT-avdragen i byggbranschen är goda.

Vilka hushållsnära tjänster kommer du själv att köpa?

Det har jag inte funderat över. Med bara två vuxna kvar i hushållet är det ingen stor fråga.

FAKTA. Vad kostar det?

Än finns inget konkret förslag till hur den ”skatterabatt” ska se ut som ska göra hushållsnära tjänster billigare. Tjänsterna kan handla om städning, trädgårdsskötsel, barnpassning med mera. Antingen ska den som köper tjänster kunna göra avdrag för det i sin deklaration, som det fungerar med ROT-avdrag, och som det fungerar i Finland.

Men talesmän för centerpartiet har sagt att de vill att kunden bara ska betala halva priset, och att företaget sedan ska få kompensation. Den modellen kan ge företagen mer administration och krångel, och kostar också tid och pengar.

Rabatten gäller bara själva timpriset för hushållsnära tjänster. Till det kommer inställelseavgifter, alltså resekostnaden, och den kan handla om allt ifrån 125 kr till 400 kr per tillfälle, uppger ett av de företag vi talat med.

Här är några exempel på vad det kan kosta idag i Storstockholm, utan skatterabatt, hämtade från företagen Hemfrid, Homemaid och HSB Omsorg:

HSB Omsorg (Täby):

305 kr/tim, ingen rese- eller inställelsekostnad.

Hemfrid:

Ca 310 kr plus minst 125 kr i inställelseavgift per tillfälle.

Homemaid:

319 kr/tim, plus 130 kr resekostnad per tillfälle.