”Svårt klara sig när säsongsjobben blir kvar”
Den nya moderatledda regeringen river upp den nya lagen som skulle förbjuda säsongsjobb från 1 juli 2007. Det oroar greenkeepern Elisabeth Gillerstrand som vill ha åretruntjobb.
- A-kassan blir ju ännu lägre och dyrare och redan idag måste jag spara pengar till vintern, säger hon.
Elisabeth Gillerstrand, greenkeeper på Katrineholms golfklubb, sägs varje år upp den sista oktober och går arbetslös under fem månader på a-kassa. Sen blir det en ny anställning den 1 maj.
När riksdagens s+v+mp-majoritet i våras skärpte LAS och i praktiken förbjöd säsongsjobb blev hon orolig för framtiden. Hennes arbetsgivare kunde inte anställa henne hela året.
Är du glad idag, Elisabeth när alliansen river upp lagen?
– Nej, jag är fortfarande orolig. Jag vill helst ha en tillsvidareanställning med året-runt-jobb. Och ska nu dessutom a-kassan sänkas efter 100 dagar och bli dyrare, så vet jag inte hur det ska gå.
– Jag får redan nu spara ihop pengar så jag kan klara fem månaders arbetslöshet på vintern. Nu blir det ännu tuffare, säger Elisabeth.
De nya reglerna möttes av protester från branscher inom Kommunal som har säsongsjobb. På golfbanor och kyrkogårdar bland annat. Men Kommunal stödde lagen och ansåg det var fel att hela branscher år efter år utnyttjade a-kassan, som ju bara ska vara en tillfällig försäkring mellan två jobb. Arbetsgivarna måste försöka ordna heltidsjobb åt sina anställda, ansåg facket.
En av dem som reserverade sig mot den nya lagen var moderaten Patrik Norinder i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
– Felet med den nya lagen var att den skulle förhindra unga människor och invandrare att komma in och få en fot in på arbetsmarknaden genom säsongsarbete. Det är alldeles för rigida regler för att arbetsgivare ska våga anställa, säger Norinder.
Patrik Norinder tror inte det blir några problem att hinna riva upp det här.
– Lägger alliansen ett förslag till riksdagen under hösten eller våren hinner den behandlas och träda i kraft, säger Patrik Norinder.
Vad vill du säga till människor som Elisabeth Gillerstrand?
– Det vet jag inte. Hon får väl skaffa något annat jobb under vintern. Gräset växer ju inte under snön.
Men med säsongsjobb måste hon ju gå på a-kassa, som ni vill skära ner?
– Så kan det bli om hon inte hittar något annat, säger Norinder.
FAKTA:
– Den nya lagen som togs i våras var en skärpning av LAS -lagen om anställningsskydd – och innebar i praktiken att inga tillfälliga anställningar var tillåtna från och med den 1 juli 2007.
– Den som arbetat mer än sex månader skulle få förtur till anställning istället för, som idag, efter tolv månader. Efter 14 månader skulle arbetsgivaren enligt den tidigare majoritetens beslut också erbjuda en tillsvidaretjänst.
– Den borgerliga alliansen tog redan i våras tagit strid om de här förändringarna. De ansåg inte att de nya reglerna skulle skapa några nya jobb, utan tvärtom försvåra genom att anställningarna bara blev kortare än idag.