1 Sluta omtolka en enstaka händelse till ett mönster, till exempel att du är värdelös för att du råkar göra något fel.

2 Avväpna den inre kritikern. Sätt stopp för negativa etiketter, som ”jag är en loser, jag duger inte”. Ersätt dem med positiva omdömen.

3 Sluta tro att du kan läsa andras tankar och vad en viss person tycker, till exempel: Min arbetskamrat är så tyst idag. Han tycker bergis att jag är tråkig.

4 Sluta ta allt personligt. Chefens irritation behöver inte bero på dig, utan på något annat som hänt i hans/hennes liv.

5 Ha en notisbok i bakfickan. Skriv upp vad du säger till dig själv. Sätt sedan stopp för negativa tankar som säger att du är värdelös. Tänk i stället: Du duger och är jättefin.

6 Förminska inte dig själv genom att jämföra dig med andra. Jämför med dig själv, att du klarade något bättre idag än igår.

7 Ta fram en bild av dig själv som barn, för då ser du att du var en jättefin liten unge. Bekräfta dig själv och se allt du har klarat av och gjort.

8 Om du är blyg och osäker, rollspela din tuffare väninna. Fundera ut frågor i förväg och lek intervjuare på partyn.

9 Sortera bort alla självplågande borden, till exempel att ”jag borde ha tänkt på detta.” ”Jag borde ha städat”.

10 Gör listor på saker som du är stolt över i ditt liv. Avsluta dagen med att tänka på allt bra du har gjort och somna med den summeringen.