Sotaryrket hett igen
Allt fler vill jobba som sotare. Det finns lediga jobb och det går fem sökande på varje utbildningsplats. Erik Berg från Kisa är en av eleverna i den nya teknikerutbildningen.
För några år sen var det varsel som gällde. De nya reglerna om sotning och brandskyddskontroll 2004 fick skorstensfejarmästare att säga upp personal. Men nu har det vänt, och det märks tydligt på suget efter utbildning.
Nära 160 har sökt till grundutbildningens 28 platser och till vidareutbildningen till sotartekniker får bara varannan plats.
Erik Berg är en av eleverna i teknikerkursen som startats nu i vår. Efter fem veckors teori är han nu ute på praktik, hemma i Kisa.
– Det ska bli kul att få lite mer omväxlande arbetsuppgifter. Nu kommer jag att jobba med besiktningar av värme- och ventilationsanläggningar.
Jag får behörighet att utföra brandskyddskontroller och kommer att kunna ge råd i brandskydds- och energifrågor.
Erik får viss lön under 20-veckorsutbildningen, och han tänker jobba kvar i Kisa. Det är hans far som är skorstensfejarmästare i Kinda sotningsdistrikt och med den utbildning Erik nu skaffar sig kan han själv söka tjänst som skorstensfejarmästare en gång.
De flesta av hans klasskamrater har skrivit kontrakt med sina arbetsgivare. De får viss lön mot att de lovar jobba kvar i tre eller fem år. Sådana kontrakt anses inte vara juridiskt bindande. Men de visar att arbetsgivarna vill få tillbaka sina utbildade tekniker.
Grundutbildningen till sotare som också är ny, visar sig locka nya grupper, och fler kvinnor. Tidigare var det framför allt redan anställda sotare utan utbildning som gick grundutbildningen. I den första grundkursen förra året hade drygt hälften av eleverna ingen tidigare anknytning till sotarbranschen. Men vid sista studieveckan hade alla utom en någon form av anställning i ett sotningsföretag.
Fakta om utbildningen
Grundutbildning till skorstensfejare, 20 veckor, finns på Räddningsverkets skola i Rosersberg. Där finns också utbildningen till skorstensfejartekniker med inriktning på brandskydd, miljö och energi, 20 studiepoäng.
Det finns diskussioner om att en eventuell påbyggnadskurs på teknikerutbildningen ska skapas. Den 15 april går ansökningstiden ut för höstens grundkurs och teknikerkurs.
Läs mer om utbildningen på www.srv.se