”Sverige sparar för mycket”
Hellre ekonomisk buffert till kommunerna för sämre tider än tandvårdsreform. Det anser LO-ekonomerna.
LO-ekonomerna återkommer i sin senaste rapport till kraven på ”kommunbuffertar” för att kommunerna ska klarar nästa konjunkturnedgång. Ännu större buffert vill de ha för att klara sysselsättningspolitiken under sämre tider. Sammanlagt handlar det som mest om 30 miljarder kronor.
Hur det här ska betalas är inte helt klart. LO:s chefekonom Dan Andersson pekar ut att politikerna inte får lova och besluta om för mycket nya utgifter. Han är försiktig med att exemplifiera men återkommer flera gånger till planerna på en tandvårdsreform.
Samtidigt som LO-ekonomerna uppmanar politikerna att vara återhållsamma pekar de också på problemet med att det sparas för mycket i dagens svenska samhällsekonomi.
Staten har skaffat sig ett sparöverskott samtidigt som hushållen också ökat sitt sparande.
– Sverige lever numera väsentligt under sina tillgångar och exporterar kapital. Vi har alldeles för hög arbetslöshet, skriver man.
Att efterfrågan, konsumtion och investeringar, är för låg för att få ner arbetslösheten ordentligt skyller man på penningpolitiken, det vill säga Riksbanken. Några krav på räntesänkningar finns dock inte.
– Räntan borde egentligen sänkas – men det är idag fullständigt orealistisk politik, säger Dan Andersson.
Några krav på att finansminister spenderar mer pengar för att öka efterfrågan i ekonomin och därmed skapar fler jobb finns inte. På samma sätt som man kritiserar Riksbanken passar man när det gäller betyget på finanspolitiken, det vill säga hur finansministern sköter sig:
– Huruvida finanspolitiken varit för stram är dock en betydligt svårare fråga att svara på.
Huvudbudskapet till de ekonomiska beslutsfattarna kan sammanfattas så här:
Även om svensk ekonomi växer kraftigt och antalet jobb ökar idag finns ingen risk för att inflationen blir för hög. Det finns inget skäl att bromsa, med till exempel räntehöjning. När fler jobba skapas väljer fler studerande att söka jobb. Därmed sjunker inte arbetslöshetssiffrorna speciellt mycket. Det blir ingen brist på arbetskraft och pressen på löneökningar blir liten.