Ooy Eklund har inte följt med i debatterna om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Hon deltar inte i det skyttegravskrig som rasar mellan dem som tycker att man ska kunna dra av på skatten för städhjälp, och de som tycker det är överklassfasoner att någon annan ska städa upp deras smuts.

Ooy är anställd hos privata Homemaid Hemservice och hon kallar sig rätt och slätt för städerska.

— Kunden tycker om mig här, det är en av mina fasta kunder. Ju fler kunder som vill att jag återkommer, desto bättre. Och bättre för företaget också, för då blir jag inte arbetslös, säger hon.

Hon tar pendeltåget på morgonen från sitt hem i Skogås i södra Stockholm till Norrviken i norra delen av stan. Här ska hon städa i en stor gul tvåvåningsvilla på 160 kvadratmeter. Barnen är i skolan och på dagis, föräldrarna arbetar. Bara katterna är hemma.

I hallen står en dammsugare. En trappa upp plockar Ooy upp några mjukisdjur från golvet i ett flickrum. Sedan lyfter hon på en liten prinsesskrona, några fotografier och en dalahäst för att torka av dammet från en hylla. I pojkrummet bredvid drar hon fram en leksakslåda under sängen och rengör golvet med mopp.

Senare visar hon en liten svart anteckningsbok, som ligger på köksbordet. Där skriver kunden in små meddelanden. Där kan det stå: Släpp inte ut katten. Torka endast med torr trasa på alla trämöbler. Hos den här familjen står det: Hej Ooy, vi är mycket nöjda. Städa som vanligt.

Ooy förstår att de som arbetar och har barn inte har så mycket tid för att städa och behöver anlita henne.

En del betalar själva hela kostnaden, men de flesta får förmånen genom sitt jobb, i det här fallet Handelsbanken.

Sitt eget hem städar Ooy själv, i regel på helgerna, med hjälp av sin man.

— Nej, jag skulle inte skaffa mig städhjälp utan spara våra pengar genom att städa själv, säger hon.

Hon är född i Thailand.

— De rika i Thailand har ibland tre anställda som även bor och äter hos familjen, berättar hon medan hon hämtar en barnpall som hon stiger upp på för att nå att torka de vita köksskåpen.

På en soffa står en blå back med trasor, rengöringsmedel, diskborstar och annat, som huvudkontoret har levererat.

Tidigare städade Ooy trappor för bostadsbolaget HSB. Det här jobbet upplever hon som friare. Ingen kontrollerar henne utan hon rår sig själv och städar under eget ansvar.

Ooy arbetar bara fyra timmar per dag, eftersom hon hämtar sin lilla dotter Jenny senast klockan tre på förskolan. Om hon skulle vilja kan hon arbeta 90 procent.

Hon är medlem i Kommunal.

— Det är viktigt att tillhöra facket, om det skulle bli problem, säger hon och börjar rengöra fläktfiltret ovanför spisen.

Har du aldrig erbjudits att städa svart?

— Jo, när jag städade hos HSB ville en hyresgäst att jag skulle städa svart åt henne, men jag vägrade. Jag vill inte ha problem med skattemyndigheterna.

Finns det några nackdelar med ditt arbete?

— Ja, jag har lite värk i handlederna av de ensidiga arbetsmomenten. Det kan även bli jäktigt att resa och hinna till dagis i tid. Idag tar resandet två timmar av min tid. Igår var jag i Bromma. I morgon ska jag till Täby.

När hon reser
hemifrån till kunden betalar hon själv, men när hon reser mellan kunderna betalar företaget. Samtidigt hittar hon strax något positivt: Genom resandet får hon upptäcka nya miljöer och människor. Dessutom skulle hon bli tokig om hon satt hemma, säger hon.

Men du är ju helt ensam här?

— Men på vägen hit träffar jag människor, säger hon medan hon diskar några glas.

Ooy sålde telefoner i Thailand, innan hon kom till Sverige för sex år sedan. En släkting tog henne hit för att hon skulle få ett bättre liv. I Thailand förundrar sig släktingar och vänner över att hon städar. När hennes mamma fick reda på vad hon gör uppmanade hon henne att komma hem.
— Mamma förstår inte svenska förhållanden. I Thailand finns ingen respekt för städare i ett hem. Man är på så låg nivå att de inte ens samtalar med en.
— Här har jag en bra lön och är försäkrad, om jag skulle råka ut för något i jobbet.

Så det här tänker du fortsätta med?

— Nej, jag funderar på att bli frisörska, eller starta ett eget företag.
Din dotter, vad tror du hon vill bli?
— Hon ska ha ett bättre jobb, kanske något i databranschen, precis som sin pappa.