Barnskötare i Östersund räknas som outbildade
I Östersund lönesätts barnskötare som gått gymnasieprogrammet Barn- och Fritid som "outbildade".
-- Det är kränkande, säger Annelie Karlgren vid Kommunals utbildningspolitiska enhet.
Östersunds kommun godkänner den gymnasieutbildning som lades ner 1993 som barnskötarutbildning. Då är ingångslönen 14 890 kr. Som outbildad får man 480 kr mindre men kallas fortfarande barnskötare.
Enligt Britt Wikman, ordförande i sektion 3 i Östersund har det funnits en muntlig överenskommelse om att de som gått Barn- och fritid ska anses som utbildade. Någon information om förändringen har hon inte fått.
Thomas Jonsson är förhandlingsansvarig i
barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund. Han bekräftar att de som gått Barn- och fritidsprogrammet i ett övergångsskede har fått lön som utbildade barnskötare.
Barn- och fritid är en bred ingång till yrket. Det finns nog ingen som kan hävda att det är en barnskötarutbildning, säger han.
Ett sätt att öka kompetensen vore att introducera den nya ettåriga, eftergymnasiala barnskötarutbildningen. Men några sådana planer finns inte. Sjunkande barntal gör att man i Östersund kan få en övertalighet när det gäller personal. Därför ska man nu göra en långsiktig personalförsörjningsplan, berättar Thomas Jonsson. Helst vill man ha högskoleutbildad personal till förskolan.
— De kränker ständigt barnskötarna, säger Annelie Karlgren som också sitter i Kommunals branschråd för barnomsorg.
Barn- och fritid är den utbildning som finns och den är bättre än den gamla barnskötarutbildningen. Alla behöver introduktion på arbetsplatsen, oavsett vilken linje man har gått.
Vad gäller den nationella, eftergymnasiala utbildningen som blev klar 2004 så tycks den ha startat på endast två orter: Malmö och Sigtuna.