”Utrota sjukhussjukan – städa i egen regi”
Fler städare i sjukvården. Ta tillbaka städkontrakt i egen regi. Det kräver Fackförbundet Unison i Storbritannien i en kampanj.
– Rena sjukhus är bästa sättet att få bukt med multiresistenta bakterier, anser Dave Prentis, generalsekreterare i Unison.
Unison påpekar att under en femtonårs period har antalet städare på sjukhus minskat med nära hälften, från 100 000 till 55 000.
Fler städare bör anställas och ingå som en del av sjukhuspersonalen i stället för att vara anställda av privata städfirmor, föreslår Unison.
I England pågår just nu en debatt om den dåliga städningen på sjukhus. Mindre än hälften av sjukhusen i England klarar av standardkraven.
Även inom NHS, den brittiska sjukvårdsmyndigheten, finns en viss kritik.
5000 patienter beräknas ha avlidit på grund av infektioner de fått på sjukhusen, enligt en rapport från NHS. Antalet patienter som har drabbats av infektioner i samband med behandling på sjukhusen har ökat. Orsakerna är många, men en anses vara bristande hygien: skräp som blir liggande, smutsiga textilier och brickor med matrester som ingen hämtar, är några exempel.
Nigel Edwards, direktör hos NHS, säger att nedskärningarna, som påtvingats sjukhusen under ett tjugotal år, är boven i dramat. Många sjukhus har lagt ut kök och städning till företag, som vunnit kontrakt genom att lägga lägsta anbud.
Några av dessa har fått böter för att de inte uppnått den städstandard som krävs. Det har gjort att kontrakt sagts upp, både vad beträffar städning och tvätt.
NHS egen tidning skriver att privata städkontrakt kan fungera i kontorsbyggnader. Det är dock helt vansinnigt att tro att man kan nå en hög hygienisk standard i en klinisk steril miljö med att anta lägsta anbud. ”En armé av moppande privata städare hastar genom vårdavdelningar och korridorer med blicken ständigt på klockan. De vet att de fortfarande har flera avdelningar kvar att städa på sin begränsade städtid.
De kan inte förväntas bry sig om att det frodas resistenta bakterier.”
I grunden är det ett slöseri med resurser, anser tidningen. De infekterade patienterna kräver längre vårdtider. Det i sin tur leder till ökade kostnader för sjukhusen.