Medlemmarna som är anställda i äldreomsorgen jobbade deltid men gick på så kallad flytande tid. Flytande tid innebär att man kan gå upp och ner i sysselsättningsgrad.

A-kassan drog in deras rätt till ersättning. De stod till arbetsgivarens förfogande, och inte till arbetsmarknadens förfogande, ansåg a-kassan. Länsrätten gav a-kassan rätt i en dom 2002.

Orsaken till att Kommunal nu kompenserar medlemmarna ekonomiskt, är att det lokala facket tecknat ett lokalt kollektivavtal med arbetsgivaren.

— Om de inte får a-kassa på grund av att vi tecknat ett taffligt kollektivavtal som i det här fallet, så är det klockrent. Då måste vi betala ut skadestånd, säger Christer Thilén, ombudsman på Kommunals kanslienhet.

Egentligen ska alla lokala kollektivavtal, som handlar om till exempel arbetstid, godkännas av förbundsstyrelsen.

— Alla kollektivavtal går inte till förbundsstyrelsen. Det är en brist i organisationen, säger Annica Jansson, ombudsman vid förbundets enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Förbundet har fått fler och fler ärenden som handlar om krav på ersättning efter utebliven a-kasseersättning. Enligt Christer Thilén får förbundet in cirka ett ärende i veckan som handlar om detta. Medlemmarna kan ha rätt till ekonomisk kompensation om den lokala fackliga organisationen har gjort ett kollektivavtal med arbetsgivaren som innebär att anställningsavtalet förändras.

— I och med att de står till arbetsgivarens förfogande upp till heltid så förändrar vi deras anställningsavtal. Det innebär inskränkningar i den enskildes rätt att stämpla, om man till exempel gått på 75 procent innan, förklarar Thilén.

Det räcker inte ens med att facket har varnat medlemmarna för sådana här konsekvenser, enligt Thilén.

Förbundet går då och då ut med information där man uppmanar avdelningar och sektioner att inte teckna sådana avtal.

Det gäller avtal om olika former av så kallade flexibla scheman, där a-kassan sannolikt bedömer det som att de anställda enbart står till arbetsgivarens förfogande.

Även 3-3-scheman har ifrågasatts av a-kassorna. Men där finns ännu inte lika klara riktlinjer. Ett antal ärenden ligger och väntar på dom i länsrätterna. I bland annat Gävleborg har länsrätten gått på medlemmarnas linje. A-kassan har fått bakläxa, men Kommunals a-kassa har överklagat ärendet på nytt till länsrätten.

De båda medlemmarna i Skaraborg får omkring 6 000 kronor vardera i kompensation. Det motsvarar den summa de skulle ha fått i a-kassa om de tillåtits fortsätta stämpla.