Julklapps tips till barn och ungdom
37 barn- och ungdomsböcker som höjer mysfaktorn på jullovet!
FÖR SMÅ BARN
Alla får åka med
av Anna-Clara Tidholm. Alfabeta.
En liten flicka kör lastbil och möter människor, djur och en tomte. De får åka med, en efter en. Några är ledsna eller trötta, det ser man tydligt, fastän de vackra bilderna är mycket enkla. En bra bok för de minsta.
Fyra hönor och en tupp
av Lena Landström, bild Olof Landström. Rabén&Sjögren.
Fyra hönor blir alltmer undanskuffade av tuppen. Till slut blir läget ohållbart. De reser på kurs och lär sig att ställa krav och ta plats. Tuppen sätts på plats, och livet blir bättre. Underbara bilder och alldeles lagom lång text om att göra uppror.
Lill-Gruffalon
av Julia Donaldson, bild Axel Scheffler. Alfabeta.
Fint och mustigt illustrerad bok. Underlig slutkläm på annars spännande historia, skriven på rim.
Snurran och dumoverallen
av Eva Bergström, bild Annika Samuelsson. BonnierCarlsen.
Snurran hatar overallen hon har fått ärva av sin storebror. Hon tänker aldrig ha den på sig. En dag snöar det, och då bestämmer mamma att det är dags att ta på overallen. Då tvingas Snurran ta i med hårdhandskarna… En rolig bok där barnen får bra tips om hur man kan få envisa föräldrar att ge med sig.
Pelé Pingvin kommer till stan
av Kenneth Hedenström. Eriksson & Lindgren.
Debutbok om pingvinfamilj som lämnar Antarktis för att bosätta sig i Stockholm. De talar taskig svenska, föräldrarna får skitjobb och lille Pelé blir retad i skolan. Budskapet går inte att missförstå men blir lite för snusförnuftigt och politiskt korrekt. Fina, detaljerade illustrationer.
Snö snö snö
av Siv Widerberg, bild Cecilia Torudd. Eriksson & Lindgren.
Ivriga i den första kramsnön rullar barnen och fröken stora snöbollar. Några barn kommer med pinnar, vantar och andra grejer, det ena efter det andra. Spännande för de minsta — vad ska det bli till sist?
Bildernas glädje smittar. Extra plus för att både svartkrulliga och ljusstripiga ungar är med och leker.
De siamesiska sköldpaddorna och andra äventyr
av Silke och Tindra Lauren. Söderströms.
Två fantasifulla systrar, 9 och 7 år, har skrivit och ritat tre sagor om djur, som även ska animeras för teve. Det är lätt att spå en lysande framtid för tjejerna, men den lilla debutboken fascinerar de vuxna i min omgivning mer än barnen.
FÖR LITE STÖRRE BARN
Så tecknar du manga
av Katy Coope. Bonnier
Carlsen.
För dig som vill kunna teckna serier i den japanska manga-stilen. Boken lär också ut hur man får teckningar och serier att se snyggare och verkligare ut. Läser du igenom den ordentligt och övar mycket kommer det garanterat att ge resultat.
De ruskiga romarna
av Terry Deary, illustrationer Martin Brown. Argasso.
En lättsam historiebok med ett antal exempel på grymheter under romartiden. Till exempel att slavar smordes in och användes som facklor eller flugfångare. Och att kejsar Caligula matade lejonen med slavar. För att inte lejonen skulle skadas fick slavarna armarna brutna och tänderna utdragna. Ibland ett svårt språk, men det uppvägs av de rikhaltiga illustrationerna.
Nästanhuset
av Sofia Nordin. Eriksson & Lindgren.
Rasmus blir förtvivlad när mamma bara ger sig av. När pappa nästan slår honom, rymmer han och gömmer sig. Yasmine och Isabelle muntrar upp, skaffar mat och ljuger för alla för att han inte ska bli upptäckt. Frågan är hur långt man ska gå för att vara solidarisk. Ganska spännande kapitelbok för skolbarn. Både barn och vuxna skildras trovärdigt.
Den sjungande dödskallen
Av Monica Zak. Opal.
Korta och långa spökhistorier som barn i Saharaöknen, Guatemala och Sverige berättat, om de fruktade ökenspökena djunner och spöken på kyrkogårdar. Intressant med berättelser från olika delar av världen, men de är inte så jätteläskiga.
King-Kong i skolan
av Kirsten Boie, bild Silke Brix. Berghs.
Den femte boken om Sebastian och hans marsvin King-Kong. Kompisen Micke säger att hundar är bättre att ha än marsvin. Då tar Sebastian med King-Kong till skolan för att bevisa motsatsen. Tyvärr finns brister i översättningen från tyskan. Barnen kallar varandra för dumbom, ersätter knappast tyskans Dumkopf numer.
Fixa joxa trixa
av Anna Westerman. BonnierCarlsen.
En inspirerande bok med 35 pyssel. Mycket prydnader, men också användbara saker som spel och leksaker. Det mesta är lättgjort. Materialen är oftast kottar, kapsyler, chipsburkar och annat gratismaterial, och det krävs inga avancerade redskap. Instruktionerna är tydliga och teckningarna fina. Författaren jobbar som pysselmakare på KamratPosten.
Kapten Fett och det onda gymimperiet
av Fredde Granberg, bild Johan Wanloo. BonnierCarlsen.
Kiss-, bajs- och prutthumor. Hjältens spinkige kropp kan förvandlas till ett fläskberg, Kapten Fett. Han kan gömma sitt superhjältefordon, Fettopeden, mellan skinkorna. Nioåringarna som läser fnittrar nog förtjust. Men inte en bok för dem som uppskattar ett vårdat språk.
Kapten Kalsipp, den sjätte hjältesagan
av Dav Pilkey. Richters.
George och Harolds senaste skämt gjorde skvallerbyttan Mellvin arg. Han är ute efter hämnd och försöker korsa sig själv med en robot. Något går fel och han förvandlas till en hybridsnorsnubbe med superkrafter. Kapten Kalsipp står inför en mycket slemmig utmaning. I sjunde hjältesagan avslutas historien med striden mot robotloskorna. Kapten Kalsipp håller stilen och bjuder på en lite barnslig men rolig humor i serieformat.
En konstbok för barn
av Hannah Glaumann och Patrik Steorn. Rabén & Sjögren.
Boken bygger på tv-programmet Tusen och en värld och presenterar 25 olika konstverk. Tanken att barn ska lockas att upptäcka konstens berättelser är god. Några textavsnitt är dock överdrivet ”barnsliga” i sitt tilltal. Idén fungerar bättre i tv, men kan i bästa fall inspirera vuxna att ta med barnen på konstmuseum.
Kråkans otroliga liftarsemester
av Frida Nilsson. Natur och Kultur.
Ebba ger sig ut på resa med sin kompis Kråkan för att hjälpa honom hitta hans föräldrar. Det blir ett hisnande äventyr fyllt av spänning, allvar och många dråpligheter. Underhållande och riktigt kul. Ursprungligen en radioföljetong som nu har blivit bok.
Nu gäller det, Risto Rappare
av Sinikka & Tiina Nopola, bild Toivonen & Havukainen. BonnierCarlsen.
Risto Rappare känner barnen igen från teve, men boken kom på svenska först i år. Risto bor i ett höghus med sin moster Rita. Han älskar att trumma, men en hemlig granne lägger lappar i brevlådan om att han stör. Både roligt och spännande.
Kurt och fisken
av Erlend Loe, bild Kim Hjorthøy. Alfabeta Pocket.
Truckföraren Kurt tar med sig hela familjen och en jättestor fisk och åker jorden runt. Den här roliga boken kom för några år sedan, men har i år kommit ut i pocket. Behändigt format för resor, och lågt pris, cirka 36 kronor.
Rymdfärder
av Eirik Newth. Alfabeta.
Astronauter som varit i rymden länge får så svaga muskler, att de ofta inte kan stå på sina ben när de kommer ner på jorden igen. Detta och annat intressant lär man sig i den här boken som är på precis rätt nivå för rymdintresserade, lite större, barn. Författaren ställer också spännande framtidsfrågor. Rekommenderas varmt.
Kajsa och den magiska schackboken
av: Jesper Hall. Leopard förlag.
Du kan läsa boken på tre olika sätt. Bara schackdragen, bara berättelsen, eller både och. Jesper Hall är en av Sveriges bästa schackspelare och tränare för juniorlandslaget. Schackskolan som finns lite överallt i boken är ibland lite för komplicerad. Annars är det en bra instruktionsbok för schack, kombinerat med en trevlig berättelse.
Tillbaka till Pompeji
av Kim M.Kimselius. Roslagstext.
Omarbetad nyutgåva om Ramona som är på skolresa till Pompeji i Italien. Ramona sätter sig för att vila i ruinstaden och vaknar upp i ett levande Pompeji. Hon förstår att hon har förflyttats i tiden. Ramona blir rädd. Hon vet att staden ska utplånas vid ett vulkanbrott, men inte när. En spännande historia som också lär ut hur livet såg ut i dåtidens Pompeji innan den stora katastrofen.
Varulvarna
av Martin Widmark, bild Christina
Alvner. BonnierCarlsen.
I den tredje boken om monsteragenten Nelly Rapp får hon i uppdrag att rädda två typer som är på väg att förvandlas till varulvar. Lagom mysläskigt, roliga illustrationer.
Zafir
av Hans Hansen. Opal.
En bok för dem som gillar hästar och spänning. Anna drömmer om att få rida Zafir, som tillhörde hennes syster Lena. Lena dog efter att ha fallit av från hästryggen. Föräldrarna vill efter olyckan sälja Zafir. Sharbat, som har rymt från ett barnhem, hjälper Anna att lära sig rida Zafir mot att hon hjälper honom att gömma sig.
FÖR UNGDOMAR
Resan till Kejsaren
av Ylva Karlsson. Alfabeta.
Mikaela ser sig själv som en vanlig tråkig tolvåring som bor i en förort till Stockholm. Men en dag kliver hon ur hissen rakt in i en annan värld. Här börjar resan till kejsaren. Under den ibland farliga resan kommer Mikaela underfund med sig själv, vad som är viktigt i livet och hur hon själv ska förhålla sig till det som kejsaren påbjuder. En fantasybok som man bör vara minst 12 år för att gilla.
Avig
av Harald Rosenløw Eeg. Kabusa böcker.
En kuslig framtidssaga om fyra övergivna barn som har bott hela sitt liv i ett skrymsle i ett köpcentrum, undangömda. Författaren målar upp en bild av ett skrämmande samhälle, där människorna är livrädda för allt som inte är perfekt. ”Avig” är lika vacker som mörk. Språket är ovanligt rikt för en ungdomsbok.
Inga livstecken
av Inger Frimansson. Bonnier Carlsen.
Plötsligt reser sig 17-åriga Andreas och går. Han är försvunnen. Ingen förstår varför, allra minst flickvännen. Efter ett par dygn kopplas polisen in. Det här är en roman om relationer och om hur dessa påverkas när oväntade saker inträffar. Boken är välskriven och spännande. Den har ett ungdomligt språk som känns naturligt.
Miljoner
av Frank Cottrell Boyce. EgmontRichters.
Sju dagar innan England ska byta till euro ramlar en väska full med pund av från ett tåg. Damian och Anthony hittar den och är helt plötsligt rika, men pengar löser inte några av deras problem. Anthony får sen reda på att någon kastade ut pengarna från tåget, och denna någon vill ha tillbaka dom. En rolig bok om vilka problem pengar kan föra med sig.
Molly Moon och dominoeffekten
av Georgia Byng. Richters Egmont.
När Molly ser en rik man vara elak mot en uteliggare så bestämmer hon sig för att ge mannen en läxa. Tyvärr blir det inte riktigt som hon tänkt sig. Boken är lite för kort och passar inte riktigt in i dom två andra böckerna om Molly Moon och hennes hypnotiska förmåga.
Adjöss adios jag måste hem
av Anika Holm. Alfabeta
15 åriga Tomi är adopterad från Nicaragua. Hon har problem hemma och i skolan. Hon åker till sitt hemland för att förstå var hon hör hemma. Det är lätt att dras med i historien. Livet i Nicaragua är bra beskrivet.
Dold bland skuggorna
(serien Måndöttrarna, nr 3)
av Lynne Ewing. Wahlströms
Fyra tjejer med särskilda krafter kämpar tillsammans mot den odödlige Atrox som vill utplåna allt hopp i världen. Jimena trodde att hennes pojkvän Veto var död, men plötsligt står han framför henne livs levande. Eller…? Varför är han så hemlighetsfull om det förflutna? Det är en bra fantasybok med mycket spänning.
Den hemliga skriften
(serien Måndöttrarna nr.4)
av Lynne Ewing. Wahlström.
Catty har aldrig vetat vem hennes mamma är, men en dag får hon ett brev. I det står det att man har hittat hennes mamma död. Hon träffar också en främling som ger henne ”den hemliga skriften” där det står hur man förgör Atrox. Boken är spännande och det är kul att läsa om alla tidsparadoxer som blir till när Catty reser i tiden.
Exodus
av Julie Bertagna. Richters Egmont.
Femtonåriga Mara Bell har levt hela sitt liv på ön Wing, men år 2099 har vattnet stigit så mycket att det inte går att leva där längre. Mara finner ledtrådar på att det finns nya översvämningssäkra städer. Nästan hela Wings befolkning ger sig iväg mot dem i båtar, men var de hittar där är inte alls vad de väntat sig. En både spännande och skrämmande historia om vad som kan hända om vi inte tar hand om vår jord.
Kära tjejer
av Jacqueline Wilsson. Alfabeta.
Ellie går första terminen i åttan och båda hennes bästa kompisar har pojkvänner. Därför berättar Ellie om sin drömkille. Dan som egentligen är en jättenördig kille som hon träffade på sin semester. Naturligtvis leder det till problem. En rolig och pinsam historia om lögner, kärlek och vänskap. Som tjej i högstadiet känner du ofta igen dig.
Cosmo Hill: Parasiterna
av Eion Colfer. EgmontRichters.
Fjortonårige Cosmo Hill bor på ”avdelningen för sponsorlösa barn”, i satellitstaden. En dag lyckas han rymma och blir upptagen i en grupp som kallar sig antiövernaturligisterna. Gruppen räddar folk från livsfarliga parasiter. Boken är en fantasybok med negativ framtidsskildring. Det händer oväntade saker hela tiden så boken blir aldrig tråkig.
Mörkrets tjänare
av Holly Black. Raben&Sjögren.
När Kaye var liten kunde hon se älvor och när hon och hennes arbetslösa mamma flyttar tillbaka till staden där hon växt upp så träffar hon dem igen. Tyvärr märker Kaye att älvorna inte alls är lika snälla som hon trodde. De drar in henne i ett farligt äventyr där de som hon trodde var hennes vänner blir fiender. En spännande bok, men med en lite för komplicerad historia.
Så gör du smycken
av Irene From Petersen. Berghs.
Med tydliga instruktioner och bilder visas hur man gör egna ringar, armband och halsband med hjälp av virknål, metalltråd och pärlor. Smyckena är indelade i svårighetsgrad från enkla armband av koppartråd till mer exklusiva halsband i vriden silvertråd och lite finare stenar. Boken ger en bra grund för egna kreationer.
Stephen Lindholm, Susanne Hultström,
Elin Steen, Mats Gustafsson, Christina Nyström, Anette Göthlund, Laina Rosberg
och Sofia Buhrgard