Arbetsterapibiträdet Anna-Lena Stjernlöf är en av eldsjälarna bakom den nya utbildningen med teori och praktik varvat.

— Det brådskar. Det börjar bli brist på hantverkskunninga arbetstterapibiträden, sade Anna-Lena i Kommunalarbetaren 1998.

Avstamp för den KY-utbildning som startade nu i höst var en minikonferens i ABF:s regi 1999. Den ordnades av de 20 arbetsterapibiträdena vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal (SU) och deras chef Birgitha Archenholtz.

— Vi visade vad vi gör och hade en utställning, berättar Anna-Lena Stjernlöf.

En av arbetsterapibiträdets uppgifter är att tillverka individuellt anpassade handskar och bandage åt patienter med olika typer av skador. En annan är att hjälpa äldre och yngre som förlorat sin rörelseförmåga. Koordinationen, till exempel, kan övas upp genom vävning. Arbetsterapibiträdet arbetar under ledning av en arbetsterapeut som vet vilken hantverksteknik som är bra för vilken skada.

KY-utbildningen till aktiveringpedagog sker på Krokslätts gymnasium i Mölndal. Den är tvåårig, en tredjedel av tiden är praktik på SU:s arbetsterapi. Till att börja med blir det tre kurser med 25 elever i varje. Håller intresset i sig kommer kurserna att fortsätta. Eleverna kommer från hela landet.

Innan man kom fram till namnet, ”aktiveringspedagog” var det mycket diskussioner, berättar Anna-Lena Stjernlöf som sitter i Krokslättsgymnasiets ledningsgrupp.

— Ordet biträde har inte så god klang. Det ska vara en bred utbildning. Aktiveringspedagogerna ska arbeta i både kommuner och landsting, säger hon.

Sök aktiveringspedagog på www.ky.se