Studien ”Långtidsfrisk i Värmland” som delvis har bekostats av regeringspengar pekar på att arbetslivet har blivit hårdare.

— Den luft i organisationerna som gjorde att det fanns tid att bygga relationer på arbetsplatsen är borta, anser en av forskarna, Berit Sundgren Grinups vid Karlstads universitet.

Deltagarna i studien kommer från bland annat skola, vård, omsorg, polis och försäkringskassa. De flesta hade varit utsatta för minst två omorganisationer och chefsbyten de senaste fem åren. De upplevde att de själva fått fungera som buffert mellan ledning och brukare.

80 procent var gifta eller sammanboende. Kvinnorna var betydligt oftare än männen missnöjda med arbetsfördelningen i hemmet. Det var t ex dubbelt så vanligt att kvinnorna hämtade i förskolan så gott som dagligen. Forskarna anser att det finns ett tydligt samband mellan kvinnornas missnöje och i stort sett samtliga hälsobesvär.

— Det speciella med vår undersökning är att vi har ett ”hela-livet-perspektiv”. Då blir könsfrågan väldigt aktualiserad. Man måste ta den på mycket större allvar, säger Berit Sundgren Grinups.

— Det kan vara hälsobefriande på sikt att veta att de traditionella föreställningarna om vad män och kvinnor ska göra får konsekvenser.

Forskarna har skaffat sig kunskap dels genom enkäter, dels genom ”forskningscirklar” där deltagarna även har gett förslag på hur man kan förbättra arbetsplatsen. Förslagen handlade mest om konkreta saker som Internet och mikrovågsugn i hemtjänstlokalen. Under projektets gång kom det dock fram att privatlivet spelade en avgörande roll för hälsan.

Forskarna anser att arbetslivet måste ta hänsyn till faktorer som har med livscykeln att göra, även om en del kommer att tycka att det är orättvist.

— Det är en hård press på människor i de familjebildande åldrarna, säger Berit Sundgren Grinups.

Läs hela undersökningen på: www.sam.kau.se/genusvetenskap