Regeringen satsar 450 miljoner om året i tre år på att utveckla äldreomsorgen. Större delen av pengarna ska komma undersköterskor och vårdbiträden tillgodo.

Satsningen som fått namnet ”kompetensstegen” gäller i första hand den personal som jobbar nära de gamla.

Äldrevårdsministern Ylva Johansson och den kommitté som har bildats ska under januari 2005 hålla en första omgång informationsmöten i Göteborg, Örebro, Nässjö, Lund, Stockholm och Umeå. Dessa möten är tänkta för att få igång kommunstyrelserna runtom i landets sex regioner.

I februari 2005 kommer turen till personalen i äldrevården. Äldreomsorgscheferna och två representanter för de anställda bjuds in. Informationsträffarna ska täcka in så stor del av landet som möjligt. Förutom att regeringen vill informera om möjligheten att söka pengar kommer det att bli diskussioner och utbyte av idéer.

Från och med mars månad kan varje verksamhet fylla i ett formulär där man redogör för den utbildning man vill söka pengar för och motivera behovet.

Tanken är att utbildningarna ska kunna starta redan nästa höst, berättar Ylva Johanssons pressekreterare Ingemar Olsson.

I den kommitté som fördelar pengarna finns representanter från Landstingsförbundet, Kommunförbundet, Kommunal, Vårdförbundet och Socialstyrelsen. Kommittén kommer att knyta en grupp till sig som ska ta fram modeller för kompetensutveckling.

Den kompetensutveckling regeringen har tänkt sig ska ske i direkt anslutning till arbetsplatsen. Det kan handla om användning av ny teknik, sårvård, handledning eller vad som är mest angeläget på varje enskild arbetsplats.

— Man ska inte behöva skicka iväg folk på fem olika kurser. Kunskapen ska vara direkt tillämpbar på verksamheten, säger Ingemar Olsson.

— Det är en utmaning för Kommunal att ha ideér om hur pengarna för kompetensutvcklingen ska användas på arbetsplatserna. Vi har stor erfarenhet av de projekt vi idag är involverade i och jag hoppas naturligtvis att de kan användas som förebilder, säger Lars-Åke Almqvist, förste vice ordförande i Kommunal.