Kommunal har som nytt motto sedan ett par år att arbeta för bra omsorg om människor, djur och natur.

Det säger Lennart Johansson, samordnare i förbundsledningen. Sedan några år finns även den gröna näringens arbetskraft, de som arbetar med djur- och naturskötsel, inom Kommunal.

Det betyder att förbundet inte bara bryr sig om vårdfrågor utan också att alla de varor och tjänster som medlemmarna producerar har en hållbar kvalitet. Att de är producerade på ett socialt rättvist och miljövänligt sätt.

Ska inte Kommunal som en facklig organisation bara ägna sig åt löner och arbetsmiljö?

Kommunal engagerar sig också i vattenfrågan, aidsbekämpning och fattigdom i världen. En stor del av våra livsmedel är globalt producerade. Vi vill göra kommunalarna medvetna om hur varor som de köper i affären är producerade. Eftersom Kommunals medlemmar är en låglönegrupp är det oftast priset som avgör när de handlar.

Till sist är det ändå konsumenten som avgör.

De två anställda på förbundet som ska arbeta med frågan är Sofia Berglund, utredare och Anita Lundberg, ombudsman på Kommunals välfärdsenhet.

Opinion för en socialt rättvis produktion av livsmedel kan vara ett sätt att förbättra arbetsvillkoren, säger Sofia Berglund, som är utbildad agronom med inriktning på ekonomi.

Kommunal är ju inte bara 570.000 medlemmar, utan också en enormt stor konsumentgrupp. Avsikten med den här satsningen är dock inte att vara konsumentrådgivare utan opinionsskapare. Vi vill ge medlemmarna kunskaper, inte tala om för dem hur och vad de ska handla.

— Det handlar om att se världen på tallriken, säger Lennart Johansson. Enligt FNs organ ILO arbetar över en miljard människor med jordbruk. Det är femtio procent av världens totala arbetskraft. Bara tio procent av dem är självägande bönder och resten anställda lantarbetare. Trettio procent är kvinnor. I Afrika är de kvinnliga arbetarna i majoritet.
De har de sämsta lönerna, den tredje farligaste arbetsmiljön, de sämsta bostäderna och liten eller ingen tillgång på rent vatten.

— Varje år dödas och skadas ett stort antal lantarbetare. Enligt FN mister varje år 200.000 livet, säger Lennart.

I FNs miljöprogram Agenda 21 slås fast att arbetarna och deras fackföreningar har en central roll i utarbetandet av en hållbar strategi för utveckling i världen.

— Därför är det helt riktigt och naturligt att Kommunal nu satsar på att väcka opinion i de här frågorna. Vi ska börja med att höja medvetenheten inom Kommunal, det bestämde den senaste kongressen, säger Sofia Berglund.

På vilket sätt ska Kommunal då nå ut med sitt opinionsarbete?

— Vi ska arbeta med Rättvisemärkt, KFs organisation Kooperation utan gränser, detaljhandeln, och framför allt med en av Kommunals internationella organisationer, IUL. De har ju kommit ganska långt redan med socialt rättvisa produkter, bland annat avtal med Chiquitabananer och uppförandekoder för de stora kaffebolagen, avslutar Sofia Berglund.