I första hand, ät regelbundet. För att ämnesomsättningen ska fungera perfekt behöver vi ett jämnt matintag, så att inte blodsockerhalten åker upp och ner.

Du bör dricka en till två liter vatten per dag. Ät mycket frukt och grönt, framför allt rotfrukter och ”hårdare” grönsaker som broccoli, blomkål, morötter och palsternackor.

Sedan gäller det, precis som du skriver, att undvika mat med mycket socker och att i stället äta fullkornsprodukter. Du bör ha balans mellan kolhydrater (pasta, ris, potatis, bröd), proteiner (kött, fisk, kyckling, ägg, bönor, linser) och fett (såser, olja, smör)
Vissa tycker att matersättningar är ett bra sätt att hitta motivationen för en viktminskning, men det är lätt att bli för fokuserad på dessa ersättningar i stället för på mat. Varning, således.

Motion är också viktigt. Åt du tillräckligt när du promenerade? Med vilken intensitet (takt) cyklar du? Det är bara att fortsätta att röra på sig och öka på snabbheten, så ger det sig. Kanske styrketräning är något för dig? Den ökar ämnesomsättningen så att man förbränner mer dygnet runt.

Här ett exempel på hur du kan äta under en dag:

Frukost: Gröt på fiberhavregryn (eller naturell yoghurt med sockerfri müsli) med lite mos och lättmjölk, två smörgåsar med kryddad keso och skinka.

Mellanmål: Frukt, vatten

Lunch: Skollunchen (till exempel spagetti med köttfärssås och rivna morötter, vatten)
Ät gärna grönsakerna först. De får igång magen och ger en mer behaglig mättnadskänsla.
Mellanmål: Frukt, vatten

Middag: Den mat familjen lagar, som potatis med köttbullar (kyckling eller fisk) och brunsås
Bra fibrer är en rotfruktsbädd: palsternacka, morötter, broccoli i strimlor med kryddor på en plåt i ugnen under några minuter.

Kvällsmål: Frukter/fruktsallad på två frukter

Allt detta är fullt normalt att äta om man promenerar 30 minuter om dagen. Hoppa inte över mål även om du inte är hungrig. Tugga maten långsamt. Ät normalportioner och rör på dig, så kan du leva precis som vanligt trots viktminskning. Se till att inte äta mer än du gör av med.