Samhall vinner ny mark i tjänstesektorn
Samhall är inte längre människor
i skyddade verkstäder. Glöm den bilden.
Globaliseringen har gjort att de Samhallanställda
i dag finns mitt ibland oss.
De anställda på Samhall kör ut mat till gamla. De odlar tomater eller klipper gräsmattor. Och de får en ny chans att komma tillbaka på arbetsmarknaden.
— Det är globaliseringen som är orsaken till att Samhall sett sig om efter nya uppdrag, säger Kerstin Heinz på Samhall.
— Ericsson var en av våra största uppdragsgivare och när de flyttade ut delar av sin verksamhet utomlands gick det fort. Det gällde att snabbt hitta nya jobb för oss. Och då såg vi tjänstesektorn som en utmaning. Inte i stora centrala enheter utan lokalt, säger hon.
Varje år slutar fem procent av Samhalls anställda för att börja hos arbetsgivare på den öppna marknaden. Mer än hälften går till en annan bransch än de arbetat i tidigare.
Från att inte ha haft en chans att komma in i eller tillbaka till ett vanligt jobb, har alltså anställningen i Samhall gjort det möjligt att ta steget vidare till nya arbeten.
Sedan 1995 har Samhall minskat med 6 500 anställda. Idag arbetar drygt 22 000 människor med något fysiskt eller socialt funktionshinder på någon av Samhalls 800 arbetsplatser, utspridda över hela landet. De arbetar med nästan allt: blom- och tomatodling, på småindustrier, skötsel av begravningsplatser, tömning av sopsorteringskärl, matutkörning till gamla eller i hemtjänsten.
Det görs av folk som har svårt att få jobb hos andra arbetsgivare för att de har ett handikapp. Arbetsförmågan kan vara nedsatt inte bara av fysiska skäl utan också av psykiska, intellektuella eller socialmedicinska funktionshinder. Det kan ha kommit av förslitningsskador, medicinska orsaker, olyckor, allergier, utvecklingsstörningar eller missbruk.
Man kan i dag möta fördomar som att Samhall slår ut andra företag på marknaden genom att lägga låga anbud. Kommunal i Västsverige har i sin medlemstidning till exempel reagerat över att Samhall ”tagit jobben från dem” när det gäller tömning av sopsorteringsbehållare. Men Samhallanställda kan också vara Kommunals medlemmar.
— När Samhall räknar på ett jobb kan vi inte dumpa marknaden för att våra anställdas löner till hälften betalas med
statliga bidrag, så går det inte till, säger Peter Andersson på Samhall Skåne.
Han arbetar med tjänsteuppdrag i Söderlän, som består både av söderslätt och Österlen i Skåne.
— Vi måste ju räkna på den tid det tar att utföra jobbet. Våra anställda kan heller inte arbeta lika snabbt som på företag på den öppna marknaden, säger han.
Kommunal är ett av de LO-fack som har slutit fackliga kollektivavtal med Samhallkoncernen. Det kallas ”service och tjänster” och där ingår också bland annat Fastighets, Metall och Hotell- och Restaurang, vars medlemmar lagar mat till äldreboenden.
Men den största verksamheten inom Kommunals område bedrivs inom fastighetsskötsel, utkörning av mat till äldre samt vissa tjänster inom hemtjänst med mera. I Skåne har Samhall också tre tomatodlingar där de anställda är organiserade i Kommunal. På Gotland har man också riktat blicken mot jordbruket och djurskötseln inom mjölkproduktionen där det råder en viss brist på arbetskraft. Men där finns ännu så länge bara några få Samhalljobb.