I tre år har undersköterskan Elin Dahlgren i Oxelösund utbildat sig i att planera och sköta gröna utemiljöer.

Den första kullen av elever anställda inom vård och omsorg har just slutat kursen på Ökna Naturbruksgymnasium. Där har de fått lära sig hur man tar hand om växter och vilken betydelse de har för människans välbefinnande. En av de färdiga trädgårdsmästarna med specialkunskaper är Elin Dahlgren, som arbetar som undersköterska på Björntorps äldreboende i Oxelösund sedan flera år.

Vi sitter i Ökna herrgårds gamla brandstation, ett litet hus invid vägen där Elins klass har haft sin teoretiska undervisning. Hon berättar om sin tid på Ökna och hur stimulerande det har varit att arbeta och studera här. Den gamla herrgården har en mycket gammal och prunkande trädgård — en perfekt miljö att arbeta i för den som vill bli trädgårdsspecialist. Och på köpet har skolan fått parken skött.

— Vi fick alla ett uppdrag att förändra en verklig befintlig miljö som vi känner till. Så här vill jag ändra på utemiljön på Björntorps äldreboende där jag arbetat, säger hon och brer ut en skiss på bordet.

Det är hennes examensarbete, en planritning som hon visat för ledningen på Björntorp och stadsträdgårdsmästaren.

— Tänk om personalen och de boende kunde få en sån här fin grön miljö att vara i nästa sommar. Jag vet att de längtar efter det i stället för den trista miljö som finns idag, säger Elin.

Innan hon började planera frågade hon personalen vad de hade för önskemål för att ändra den tråkiga gården. Arbetsterapin ville till exempel ha odlingsmöjligheter i lådor. Och de andra ville ha bättre underlag på gångarna, så att de kan ta ut de boende i sina rullstolar.

— Det har jag tagit fasta på, säger hon. För att också göra gården mer levande ska det komma ljud från vatten, en liten springbrunn. Det ska också finnas äppel- och plommonträd att plocka frukten av och blommor, perenner som inte kräver så mycket skötsel. Allt ska kunna skötas av vaktmästaren.

— Jag har utgått från att man ska kunna utnyttja gården från tidig vår till sen höst. Ju mer de gamla kan vara ute, desto bättre sover de och får bättre värden.

Elin jämför med andra offentliga inrättningar. Interner på fängelser till exempel får alla gå ut i friska luften. Men många dementa på servicehuset får eller kan aldrig gå ut. Det vill jag ändra på med en härligt grön gård som är öppen för alla.

— Jag har tagit kontakt med parkchefen på kommunen som blev intresserad. Fast det finns inga pengar avsatta, sa han. Det skulle kosta cirka 200 000 kronor. Men de ska visst försöka få fram dem. Jag får hoppas på det.

Själv ska Elin Dahlgren sluta på Björntorp. Hon har fått anställning som kyrkogårdsarbetare.