Gallstensbesvär bör undersökas av läkare, eftersom det finns en rad olika symptom och olika former av gallsten. Jag tycker alltså det är viktigt att du tar kontakt med din husläkare för att få din diagnos, direkta tips och eventuell behandling så fort som möjligt!
Men det finns några allmänna råd, som jag kan ge.

I västvärlden beror gallstensbesvär ofta på för hög halt av ”dåligt” kolesterol. Man bör alltså undvika mat som är rik på mättat fett, typ grädde, smör och rött kött. Men alla behöver vi rätt fett, så fettet får inte uteslutas helt. Välj alltså fett från växtriket, fisk, nötter och mandlar. Motion och regelbundna kostvanor är viktigt för att undvika ansamlingar i tarmen, liksom fibrer i lagom mängd. Hård bantning eller långvarig svält är absolut inte bra eftersom tarmen då töms för sällan. Regelbunden tömning är a och o. Det innebär att du bör äta normalt sunt med tre mål mat om dagen och flera mellanmål som kan bestå av frukt.