Kongressen kräver nya mål för arbetstiderna
30-timmarsvecka håller inte - nu ska målen skrivas om. Det beslutet tog Kommunals kongress, vilket är en kursändring jämfört med tidigare.
Flera kongresser har ställt sig bakom kravet på 30-timmars arbetsvecka. Men det kravet är för enkelt, frågan är sammansatt och nu behöver Kommunal formulera om målen för arbetstidsförkortningen.
Kommunals förbundsstyrelse ska utvärdera alla lokala arbetstidsavtal. Dessutom ska en arbetsgrupp bildas som ska vara motor i ett opinionsarbete för att förändra attityderna till kvinnors position på arbetsmarknaden.
Det bestämde kongressen när arbetstidsfrågorna diskuterades, och gick på de punkterna emot Kommunals förbundsstyrelse.
Det var Margareta Brevenstam från Eksjö och Kerstin Johnson från Karlstad som fick med sig kongressen i kravet på arbetsgrupp.
Förbundsstyrelsen ville å andra sidan ha en arbetsgrupp som skulle ta fram nya mål i arbetstidsfrågan. Och det ställde kongressen upp på. Likaså att förbundet ska arbeta för en lag som ska stoppa ofrivilliga deltidsanställningar.
Det blev debatt kring flera av de 37 motioner som handlade om arbetstider.
– Förbundsstyrelsen måste utvärdera de många lokala arbetstidsavtal som finns och har funnits, vi måste lära oss av det som prövats och ta reda på varför de lagts ner, sa Rolf Hagebjörk, ombud från Kiruna.
I Kiruna fick vårdbiträdena i den öppna hemtjänsten ”sex-timmarsdag” redan 1989, men reformen är nästan ständigt ifrågasatt, trots att sjuksiffrorna hos dessa vårdbiträden ligger långt under övriga grupper, berättade han.
– De som jobbar inom omsorgen och har 37-timmarsvecka har i snitt 25 fler sjukdagar per person och år, inom den övriga äldrevården har man 18 fler sjukdagar, jämfört med dem som har sextimmars arbetsdag.
Sune Malmgren, ombud från Skåne, och Carina Lenngren från Stockholm ville att förbundsstyrelsen skulle återkomma med en delrapporter kommande år. Sune krävde även att arbetet skulle redovisas och vara klart till förbundsmötet 2006, och så blev också beslutet.