Hej Johan!
Jag undrar hur lång du är till dina 70 kilo, för när vi går in i puberteten kan kroppen ändra sig väldigt fort på bara några månader. Därför brukar jag inte rekommendera någon på 14 år att banta alls, om det inte handlar om kraftig övervikt.

Ställ dig några frågor först: Varför skäms jag? Vill jag gå ner för att själv må bättre eller för någon annans skull? Ta gärna kontakt med någon vuxen, som skolkuratorn eller någon lärare, som du har förtroende för. Idrottsläraren kan säkert ge dig tränings- och kostråd! Eller ta upp diskussionen med dina föräldrar, som normalt sköter matinköpen.

Men eftersom du nu ställer frågan antar jag att du har ett behov av att gå ner i vikt. Mitt råd är då: Motionera, motionera och motionera! Det är a och o under puberteten, både för vikten och för att man ska må bra. Det gäller ju inte minst att bygga upp skelettet, som ska hålla livet ut. Snabba promenader, cykling, joggning, rollerblades, skateboard, fotboll… Hitta en motionsform, som passar dig!

Att gå ner sex-sju kilo på två-tre månader är sunt, eftersom kroppen inte kan bränna fett mycket fortare än så. Allmänt gäller att man varje dag ska äta frukost, lunch och middag och två-tre mellanmål med frukter och kanske någon smörgås på eftermiddagen före träningspasset. Försök undvika produkter med mycket socker, som sötad yoghurt, sötade flingor, ljust bröd, godis och läsk. Ät i stället gröt med äpplemos och mjölk, mörkt bröd, pasta, ris och potatis och proteinrika livsmedel som fisk, kyckling, bönor, linser och kött.
Lunchen på skolan ska vara näringsriktig. Ät den och undvik snabbmaten. Men om det inte finns något annat alternativ är det bättre att äta snabbmat än ingenting alls. Lycka till!