Här är det ”hemvirkat” som gäller, hemlagad mat som mer smakar kulinarisk restaurang än skolmat.

Det får alla att må bra, elever, lärare och kommunalarna i köket. Och så här uttrycker sig Carina Åström på frågan om hur hon och de andra trivs på jobbet:

— Oj, det är en så stor fråga! För oss som arbetar här betyder det allt, ja det är livets mening. Att få förmedla matglädje är lycka för oss i köket, och den vill vi sprida till eleverna. Mitt mål är att föra ut det jag lever för.

— Vi arbetar som ett lag och roterar arbetsuppgifterna mellan oss så inget får bli tråkigt. Vi har ju många stationer i köket att ansvara för, berättar Carina.

— Visst kan man ha en dålig dag, men då ska den personen inte vara ute och möta eleverna.

Torslanda är en ny stadsdel i Göteborg. Vid kanten av den gamla flygplatsen växer det så det knakar. Nya villor och kedjehus i gammal stil som befolkas av unga familjer. Idag bor här 19 000 invånare. Här finns tio grundskolor för totalt 3 300 elever.

Sedan 2001 bedrivs ett matprojekt med kökspersonal från skolor och förskolor. Målet är att skapa lustfyllda måltider för barn, elever och personal där maten lagas av motiverade anställda med yrkesstolthet och kunskaper.

Matlagningskonsten utvecklas ständigt. Det är därför viktigt att hålla sig ajour med de nya rönen och trenderna.

— Skolkökspersonalen är de viktigaste när det gäller att skapa lustfyllda måltider, säger Karin Pettersson, projektledare och ekonom för Torslanda stadsdelsförvaltning.

— Därför har vi satsat på att de utbildas i olika ämnesområden — livsmedelshygien, specialkoster, vegetarisk kost, näringslära, miljövänlig mat, data, service och personlig utveckling.

Nordlyckeskolans 400 elever har alltså lyckan att få mycket god och näringsriktig lunch i en trevlig, tyst och harmonisk miljö. Här serveras ytterst lite halvfabrikat, det mesta är hemlagat från grunden.

Det enda som skiljer den ljust inredda Lyckan från en allmän restaurang är att här inte finns någon kassa. Fönstren är stora och släpper in dagsljus. Utanför fönstren lyser en bergknalle med rosenbuskar med skogen i bakgrunden.

Grunden för maten är svensk husmanskost och mat med influenser från andra världsdelar. Eleverna serverar sig själva. Först en stor mängd salladssorter att välja på, följd av varm delikatessmat. Fin miljö och påkostad mat på porslinstallrikar.

Maten kostar sju och femtio per person och dag. Det är lite dyrare än normal skolmat.

— Men räknar man skolans totala kostnad blir det billigare att satsa på elevernas och de anställdas trivsel. För god mat skapar lust, som i sin tur skapar glädje och hälsa, säger Karin Pettersson.

Från och med hösten 2003 lagar de också cateringmat till stadsdelens äldreomsorg. Det ger ett överskott som de använder till att höja matkvalitén.

I köket arbetar tre kockar, två män och en kvinna, samt ett kvinnligt köksbiträde.

— Det här är det finaste kök jag nånsin jobbat i, säger Fredrik Adolfsson, som tidigare jobbat på en pub inne i Göteborg. Och hans arbetskamrater bland kommunalarna instämmer. De säger att den goda arbetsmiljön skapar en grundtrivsel och harmoni på jobbet.

Kökspersonalen har också utbildats i ämnet miljövänlig mat. På Nordlyckeskolan har man bestämt sig för att till exempel mjölk, vetemjöl, rågsikt, knäckebröd, socker, ägg, havregryn ska vara ekologiskt producerad. Idag är sex procent av maten ekologisk. De har inte bara läst böcker utan också gjort studieresor till ekologiska matproducenter i Skåne. Detta har delfinansierats med pengar från EU och miljöprojektet Agenda 21.

I slutet av september på Mickelsmäss har man skördefest. Då får eleverna årstidsinspirerad mat, och får lära sig om det gamla bondesamhällets viktigaste högtid.

Nyligen fick också Nordlyckeskolan ta emot Arla Foods Guldko 2004 för Bästa Matglädjeskola. Motiveringen var: ”Här har vi en skola där matglädje och hälsomedvetenhet går hand i hand. Ett stort engagemang genomsyrar hela verksamheten, från ledning till restaurang, till klassrum. Ingen är oberörd!”