— Regeringens vilja att förhandla med miljöpartiet om den nya jordbrukspolitiken är djupt oroande för Skånes tillväxtmotor — livsmedelsindustrin, säger bland annat Claes Bloch, ombudsman på Kommunal Skåne.

— Får miljöpartiet sin vilja igenom innebär det att stora delar av Skånes livsmedelsproduktion kan slås ut.

Kommunal i Skåne pekar på att EUs nya jordbrukspolitik i sig är en jättetuff reform som hotar svensk livsmedelsproduktion. Att nu fem i tolv, när ett kompromissförslag ligger på bordet, börja förhandla med ett parti som har en verklighetsfrämmande syn på svenskt jordbruk är närmast chockerande, säger facken.

— Miljöpartiet har bristande insikt om att svenskt jordbruk verkar på en helt öppen EU-marknad. De inser inte heller att detta faktum ger mycket litet utrymme för svenska jordbrukspolitiska experiment, säger Bloch.

— Miljöpartiets förslag till omläggning av jordbrukspolitiken slår hårt och rakt mot de bördiga områden i Sverige där merparten av livsmedelsproduktionen sker. Skåne är särskilt utsatt genom att vi svarar för ca 1/3 av värdet av den svenska jordbruksproduktionen och närmare hälften av värdet i livsmedelsindustrin. Livsmedelsektorn bär upp ca 15% av Skånes sysselsättning.

Förslaget från miljöpartiet leder till ytterligare omfördelningseffekter mellan jordbruksföretagen och hotar dem som investerat i nya lagårdar och stallar. Resultatet blir minskad produktion, nedläggning av förädlingsindustrier, ännu högre importsiffror och mat producerad under sämre betingelser vad gäller miljö och djuromsorg, varnar företrädarna för livsmedelsektorn. Miljöpartiets förslag innebär också avbräck för den ekologiska produktion som sker i Sveriges bördigare områden. Miljöpartiet vill samtidigt senarelägga jordbruksreformen ytterligare ett år. Det skulle innebära ytterligare ett förlorat år och en död hand över nödvändiga investeringar i svenska jordbruksföretag, anser Kommunal Livs och LRF.

— Miljöpartiet motsätter sig också att svenska bönder ska få ned skatterna på traktordiesel och kväveskatter till EU-nivå. Det innebär att man aktivt bidrar till att undergräva det svenska jordbrukets konkurrenskraft och en fortsatt svensk produktion av livsmedel. regeringen tar ett stort ansvar när man släpper in miljöpartiet i förhandlingar om jordbrukspolitiken. Det hoppas vi att man är medveten om, avslutar företrädarna för livsmedelssektorn i Skåne,
avslutar Claes Bloch.