I juni förra året fick 72 ambulanssjukvårdare anställda av Södertörns brandförsvarsförbund retroaktiv lön för de extra timmar utöver avtalet de jobbat. Totalt fick de drygt 2,9 miljoner kr, en del fick upp till 60 000 kr.

Arbetsgivaren hade inte tillämpat arbetstidsreglerna som gäller kommunalt anställda, och ambulanssjukvårdarna hade fortsatt arbeta 38 timmar i veckan, som när de arbetade för privata arbetsgivare.
Södertörns brandförsvarsförbund tog över ambulanssjukvården i juli 1996, och de nya arbetstidsreglerna gällde från 1 juli 1997.

När ambulanssjukvårdarna äntligen fick sina pengar förra sommaren dök det upp ytterligare anställda som också arbetat olika lång tid efter 1997 och som slutat. Det är dessa som nu får sina pengar, och ett skadestånd. Sammanlagt 46 anställda får dela på drygt 929 000 kr, den som får mest får ca 58 000 kr, och den som får minst ca 3 000 kr.

– Vi fick en lista med anställda från arbetsgivaren, och vi litade på att det var alla. Men så var det ju inte alls, säger Anders Plogfelt, klubbordförande för ambulanssjukvårdarna.

Det var Anders som började nysta i arbetstidsreglerna som nu, efter flera år, har gett resultat.

– Nu tror vi att vi har fått ett komplett underlag och att alla berörda medlemmar ska ha fått sina pengar, säger Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor och den som har förhandlat med arbetsgivaren.