Svårt att få handledning
Bara tio procent av landets kommuner erbjuder all personal i demensvård professionell handledning. Det visar en enkät från regeringens arbetsgrupp för demensfrågor.
Handledning är en av förutsättningarna för god vård, enligt demensutredningen, ”På väg mot en god demensvård”. Mikael Sjöberg är statssekreterare på Socialdepartementet och ordförande för utredningen som är ute på remiss.
— Regeringen kan inte lösa alla problem som uppstår i samhället. Men visst har vi en viktig roll att spela, säger Mikael Sjöberg.
Han pekar på tre saker som regeringen vill bidra med.
Det första är de diskussioner som inletts med kommuner och landsting om hur man kan förbättra kvaliteten i äldreomsorgen. Där är kompetensutveckling en viktig del.
— Äldreomsorg kan inte se ut på ett standardiserat, centraliserat sätt. Det handlar ibland om demenssjuka, ibland om andra sjukdomsgrupper. Det måste kommuner och landsting klara av.
Det andra Mikael Sjöberg vill lyfta fram är att regeringen har gett tio myndigheter i uppdrag, med Socialstyrelsen som samordnare, att utarbeta en strategi för att underlätta rekrytering av personal:
— Jag tror att om man ska få både handledning och möjlighet till reflektion måste man vara tillräckligt många. Annars blir man fast i ett ekorrhjul där man hela tiden måste täcka upp för varann.
Det tredje Mikael Sjöberg vill peka på är det så kallade ”genombrottsprojektet” som regeringen stöder tillsammans med Kommun- och Landstingsförbunden. Tjugo demensteam ska pröva olika metoder att dela kunskap med varandra.
Mikael Sjöberg betonar att Sverige startar från en hög nivå jämfört med övriga Europa.
— De flesta som jobbar i demensvården är väldigt duktiga. Sen får de bara höra hur dåligt det är.
— Jag tror att handledning är en av nycklarna i framtiden för att förbättra kvaliteten i demensvården.
Kommunal har ännu inte fått Demensutredningen för remissbehandling. Annica Jansson på Kommunals äldreomsorgsenhet håller dock med om slutsatserna.
— En av de största frågorna är spetskompetensen och hur man utvecklar den. På arbetsplatserna finns idag många som har utbildning som de inte får använda, säger hon.
Annica Jansson påpekar också att trots alla utredningar finns vissa brister kvar. Exempelvis borde det vara tydligare vilken huvudman som är ansvarig för vad: landstinget eller kommunen.