Om en mjölkare använder handskar ökar temperaturen med minst fyra grader i snitt, enligt forskning vid JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala.

Många avstår ändå från handskar, för att de tycker att de fungerar dåligt.

Sedan några år tillbaka finns en rekommendation att man av hygieniska skäl ska använda tunna gummihandskar vid mjölkning. De som arbetar med mjölkning tycker att dessa handskar passar dåligt och gör det svårt att få grepp om mindre föremål. Dessutom skyddar de dåligt mot kyla och väta.

Qiuqing Geng, forskare vid JTI, har utarbetat ett konkret förslag på hur man skulle kunna kombinera denna tunna handske, dels med en armmuff som förhindrar vatten att tränga in i handskarna från handleden, dels med en tjockare vante att trä ovanpå gummihandsken när man tillfälligt går ut ur mjölkgropen.

— Det finns intresserade tillverkare, men tyvärr har ingen ännu velat finansiera ett sådant utvecklingsprojekt, säger Qiuqing Geng.

Nu arbetar hon i ett projekt vid JTI där man försöker komma åt orsakerna till kalla fingrar vid mjölkningsarbete och se hur man på effektivaste sätt ska kunna höja fingertemperaturen. Resultaten har visat på så låga fingertemperaturer som +6 grader under mjölkningsarbetet, vilket kan betyda känselbortfall eller permanenta vävnadsskador.