Så klarar du livets andra halvlek
Vem får bilen vid skilsmässan? Och varför får styvbarn ärva före gemensamma barn? Det får du veta om du läser Andra halvlek. En bok om att få ekonomin att gå ihop som pensionär.
Många låter andra halvlek bli sudden death. De flesta gör felet att de inte gör någonting alls, säger Sam Sandberg, ordförande i SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund, som varit med och tagit fram boken.
Andra halvlek vänder sig till den som fyllt 55 och snuddar vid det mesta som rör pensionärens ekonomi och hälsa. Ska man spara i madrassen eller i fonder, hur väljer man rätt elbolag och vad händer om ens partner dör?
Boken är enkel och ger en bra överblick. Den innehåller också gott om hänvisningar till vart man kan vända sig om man behöver hjälp.
— Vi ville göra en positiv bok om att gå från arbetslivet till pensionen. Det är en väldigt känslig period som ofta försummas. En mängd saker händer i tillvaron då, säger Sam Sandberg.
Han betonar att pensionärslivet är en spegel av arbetslivet. Har man låg lön får man låg pension.
— Men har man jobbat i hela sitt liv ska man också få njuta av frukterna.
Sam Sandberg tycker att konsumenterna blir allt mer utsatta och att det är förfärligt att det kostar att inte veta. Många han möter är rädda för krångliga fakturor och andra svårbegripliga texter. Dem brukar han råda att skicka tillbaka pappret och kräva förståelig information. Det har man rätt till.
Gå med i pensionärsorganisationer är ett annat av hans råd.
— Det gäller att väcka frågor så att gruppen pensionärer blir starkare. Helst skulle man få utbildning i att bli pensionär.
Bakom boken står PRO, SKPF, Nordea och Pfizer.
Tips från Andra halvlek
• Gör en hushållsbudget. Trist men nödvändigt. Bara genom att ha kontroll över sin ekonomi kan man påverka den.
• Betala räkningar via autogiro, Internet eller kuvertgiro. Aldrig på posten eller banken eftersom det är dyrt.
• Se över ditt sparande, dina försäkringar, samt el-, olje- och teleleverantörer. Ta god tid på dig och utgå från dina behov. Var inte rädd för att be om hjälp på banken eller Konsumentverket.
• Om du är sambo, se till att båda äger och delar på alla större investeringar. Något som kvinnor ofta ”glömmer bort” och därmed förlorar bil, båt och fritidshus vid en separation. Dela även sparandet och utgifter lika.
• Skriv äktenskapsförord och testamente. Gör det av omsorg om din partner så att han eller hon till exempel kan bo kvar i huset om det händer dig något.
• Barn till den ene föräldern ärver direkt när föräldern avlider. Gemensamma barn får vänta tills båda föräldrarna har avlidit. Det kan vara bra att känna till för att undvika familjekonflikter.