Protester mot fackligt förtryck i Colombia
Colombia är världens farligaste land att jobba fackligt i.
184 fackligt aktiva mördades förra året. I går överlämnade Kommunal och fyra andra fackförbund en gemensam protest till den colombianska ambassaden.
Wilson Borja, facklig ledare i Colombia, berättade förra året för Kommunalarbetaren om hur han var en hårsmån från döden.
På väg till jobbet överraskades han av ett kulregn och skadades svårt i benet. Han fanns med på en paramilitär lista över icke-önskvärda personer.
Paramilitärer är löst sammansatta grupper av högerextrema militärer, civila och människor inom knarkkarteller.
Efter internationella påtryckningar var staten tvungen att erkänna att den ansvarige för mordförsöket på Wilson Borja var en högt uppsatt person inom polisen. Tre dagar efteråt försattes han emellertid på fri fot.
1700 fackliga företrädare har mördats de senaste tio åren utan att några av de skyldiga bestraffats. Även deras familjer utsätts.
Det colombianska lärarförbundets ordförande fick nyligen asyl i Sverige. Då mördades i stället en bror och en kusin. Kvinnor som jobbar fackligt utsätts allt oftare för våldtäkter.
I nära 40 år har det pågått ett inbördeskrig i Colombia.
– Vi stöder varken gerillan eller staten utan vill att en politisk lösning ska förhandlas fram. Fackföreningarna vill ha fred och social rättvis, sade de fackliga företrädarna från Colombia, Beatriz Alvarez och Germán Garcia.
De var i Stockholm den 10 december, inbjudna av Kommunal, SKTF, SEKO, SSR och ST.
Fackförbunden överlämnade ett protestbrev till den colombianska ambassaden. Det var direkt riktat till Colombias president Alvaro Uribe Alvarez.
Manifestationer pågick samtidigt i Sydafrika, Brasilien och USA. På FN-dagen för mänskliga rättigheter.
Initiativet kom från ISKA, den globala federationen för offentlig anställda.
På Kommunals hemsida www.kommunal.se finns protestbrev både på svenska och spanska, som kan skickas direkt till presidenten i Columbia.