Hon ska vara på ett rehabiliteringscenter för fysiskt och psykiskt handikappade barn i fyra veckor tillsammans med en klasskamrat. Det är första gången som 18-åriga Sofia Emilsson från Dalslånged är utomlands så länge. Tidigare har hon bara varit på en veckas charter med familjen.

— Det ska bli spännande att komma till ett annat land och se hur vården fungerar där, säger hon.

De ska göra ett projektarbete där de jämför vården i Wales med vården i Sverige. Arbetet ska de ta med sig hem till Åmål och sista terminen.

Av klassens 14 elever får sex göra praktiken utomlands. Två på Teneriffa och fyra i Wales. De åker i par så ingen ska vara ensam.

— Eleverna har fått skriva en ansökan på engelska och motivera vad de har för mål och vad de vill lära sig, säger Barbro Jonsson, som är vårdlärare och programsamordnare.

Bara sex ansökningar kom in men det tycker Barbro Jonsson är bra, för då blev det inte orättvist.

— De här eleverna får se möjligheterna med omvårdnadsprogrammet. Det är få som söker programmet och attityderna till att jobba inom vård och omsorg är inte de bästa, säger Barbro Jonsson.

Efter praktiken får eleverna ett Europapass. Det gör det möjligt att söka jobb i hela Europa. Något som Sofia Emilsson kan tänka sig.

— Jag skulle vilja prova att jobba utomlands. Fast sen ska jag läsa vidare till sjukgymnast eller barnsjuksköterska. Jag har alltid velat arbeta med barn, säger hon.

Det är tredje året i rad som omvårdnadsprogrammet i Åmål får EU-pengar från Leonardo da Vinciprogrammet. Men hela 60 000 har de aldrig fått förut.