Brandmansskola lockar kvinnor
Intresset för den nya brandmannautbildningen har varit enormt stort. Särskilt nöjt är Räddningsverket över att så många kvinnor antagits.
Nästan dubbelt så många som väntat ansökte till den nya brandmannautbildningen som startade den 1 september i år.
— Intresset har varit väldigt stort, vi är klart positivt överraskade, säger Ann-Cathrine Andersson, ansvarig för marknadsföringsfrågor på Räddningsverket.
Men någon trend är det för tidigt att tala om tycker hon.
Den nya längre utbildningen är bredare än den gamla och den som tagit examen kan arbeta som brandman, men också med risk och säkerhetsfrågor inom kommuner och företag.
Ett av målen med utbildningen är att få ökad jämställdhet inom räddningstjänsten. Ann-Cathrine Andersson är nöjd med att 14 procent av de antagna är kvinnor.
30-åriga Andrea Höbenreich är en av de antagna. För ett och ett halvt år sedan var hon med om en bussolycka. Hon klämdes fast och fick vänta länge innan brandmännen kunde skära loss henne. Hon klarade sig undan med ett brutet nyckelben, ansiktsskador och drömmen om att bli brandman.
— Att man ska ha muskler och orka kan inte hålla som skäl för att kvinnor inte ska få komma in. Man gör ju det man är bäst på och ingen som söker är otränad eller rädd för att svettas och slita, förklarar hon.
Andrea Höbenreich kommer från Edsbyn men bor i Stockholm. Sedan hon tog studenten har hon arbetat med människor på ett eller annat sätt. Hon har jobbat inom äldreomsorgen, varit elevassistent och volontär i Zimbabwe.
När informationen om den nya utbildningen damp ner i brevlådan bestämde hon sig för att söka direkt, det här var hennes chans.
— Jag tror att det blir jätteroligt och spännande. Men eftersom utbildningen är ny finns det ingenting att jämföra med.
Till den nya utbildningen söker man in på gymnasiebetyg och arbetslivserfarenhet. De flesta sökande kommer inte direkt från gymnasiet. Tidigare fick den som ville bli brandman söka anställning direkt hos räddningstjänsten som sedan utsåg vilka som verkade lämpliga för att utbildas av Räddningsverket.
Fakta om den nya brandmannautbildningen Skydd mot olyckor
— Antalet sökande var 1824 personer och antalet platser 180.
— 26 av de antagna är kvinnor.
— Två tredjedelar av de antagna är mellan 19 och 23.
— Utbildningen är tvåårig (80 poäng) och ger en examen i säkerhets- och räddningsarbete.
— Utbildningen ges av Centrum för risk- och säkerhetsutbildning på skolorna i Revinge, Rosersberg, Skövde och Sandö.