Lördagsgodis var det inte tal om. Så ofta som det gick att få hop pengar köpte vi sött; nötkräm, salta och syrliga piaster, kola, tablettaskar… Vi rökte i rökrutor på skolorna redan i högstadiet — med tillstånd hemifrån (!), vi hoppade över skolmaten rätt ofta och satt på kafé. Gympalektionerna var inte roligare förr, den som kunde smet.

Ändå var fetma ovanligt. Ätstörning hade ingen hört talas om. Vi levde så annorlunda, jämfört med hur våra barn gör idag. Var ute oftare i stället för att se på teve. De flesta hade inte eget rum. Föräldrar skjutsade aldrig någon någonstans, vi fick cykla eller gå. Att dricka läsk var till fest, chips var inte poppis alls.

De extrema matvanorna, stillasittandet och fixeringen vid kroppen är fenomen i vår tid, som verkar allvarligt skada barnens och ungdomarnas hälsa. Snabbmat, läsk, chips och godis ger små tjejer och killar allvarlig övervikt och risk för hjärtproblem, diabetes och åderförkalkning redan som barn! Samtidigt ger elitsatsning på ungdomar upphov till ätstörningar och anorexi, nu senast hos den duktiga fotbollstjejen Tina Nordlund.

Lyxskatt på fett föreslogs av några läkare härförleden. Visst. Och sätt in näringslära i föräldrautbildningen och på skolschemat redan från årskurs ett. Det är bråttom!