Personalen gjorde film om bemötande
En äldre kvinna blir skjutsad i rullstol till duschrummet.
Medan personalen pratar över huvudet på den gamla kvinnan, sitter hon hjälplös och visar en bit av rumpan inför öppen ridå.
Det är första scenen i en videofilm om bemötande som gjorts av personalen på Åshamra ålderdomshem i Hammerdal.
Nästa scen visar hur man kunde ha gjort i stället: Personalen klär på vårdtagaren en morgonrock innan de rullar ut från duschrummet.
— Det är egentligen så självklart, ändå inträffar det säkert att vi missar en sådan sak ibland. Nu glömmer jag det aldrig eftersom jag har filmscenen på näthinnan, menar undersköterskan Kicki Lundebo.
Bemötande är en viktig fråga inom äldreomsorgen. Men det är inte alltid så lätt att få fart på debatten ute på arbetsplatserna. Strömsunds kommun i Jämtland beslutade att 500 anställda inom hemvården skulle samlas i olika studiecirklar för att diskutera ”Bemötande inom äldreomsorgen”.
Ett par månader senare avslöjades de makabra händelserna i Gislaved: En gammal, försvarslös kvinna trakasserades av en anställd på ett ålderdomshem. Sonen fattade misstankar och avslöjade kränkningarna genom att placera en dold bandspelare i en bokhylla.
Den gamla kvinnans hjärtskärande skrik spelades upp i TV-nyheterna och inslaget väckte avsky och vrede hos det svenska folket. Fortfarande ett år efteråt är händelsen ett återkommande samtalsämne på arbetsplatserna. Fallet gav ytterligare näring åt debatten om bemötande.
— Det är ett riktigt skräckexempel på hur man inte får bemöta en vårdtagare, säger Kicki Lundebo.
Distriktssköterskan Susanne Larsson och sjuksköterskan Mariana Eriksson fick i uppgift att sätta i gång en diskussion på sin egen arbetsplats. De deltog vid en introduktionskurs i Strömsund och fick därefter fria händer.
— Vi kände direkt att vi måste hitta på något annorlunda för att nå ut med budskapet till personalen, säger Susanne. Till slut kom vi på idén att göra en egen videofilm om bemötande.
Under stort hemlighetsmakeri filmade de sig själva, föreståndaren Eva Rickardsson och sekreteraren Margareta Granlöv, i fyra arbetssituationer som är typiska för vården.
Den femton minuter långa filmen blev en succé när den spelades upp inför arbetskamraterna, cirka 50 personer, på Åshamra.
Debatten var snart i full gång och alla fick en möjlighet att ventilera sina åsikter.
— Även om bemötande är självklara saker, blev filmen något av en aha-upplevelse för oss som jobbar här, förklarar undersköterskan Kicki Lundebo.
— Vi behöver bli påminda om de fel vi gör, som vi kanske inte ens är medvetna om. Det kan handla om en liten detalj i ett arbetsmoment som man har utfört hundratals gånger.
Vårdbiträdet Åke Hagström håller med:
— Ibland kan det bli slentrian i någon vardagssyssla, man pratar om annat och glömmer vårdtagaren för ett ögonblick. Filmen fräschade upp minnet på hela personalen, menar han.
Varje scen spelades in i två versioner. Den första visar brister i personalens bemötande mot vårdtagaren och den andra hur Mariana Eriksson och Susanne Larsson anser att vårdpersonalen borde ha agerat.
Efter varje scen stoppades filmen och man diskuterade i gruppen. Rätt eller fel?
Slutscenen visar två dementa vårdtagare som sitter vid ett matbord. Den ena kvinnan klarar inte av att äta på egen hand, som damen mitt emot. Men hon är å andra sidan väldigt stökig, slamrar i bordet och sölar med filmjölken.
En stressad anställd behärskar inte situationen, utan slår näven i bordet och är barsk i tonen.
— Det får bara inte hända, säger Kicki Lundebo. Vi som jobbar inom vården ska vara professionella och ingen tjänar på att jäkta.
Alla tycks vara överens om att filmen och de efterföljande diskussionerna blev en nyttig tankeställare för personalen på Åshamra.
Nästa viktiga steg blir att hålla debatten vid liv i det vardagliga arbetet.
— Vi behöver införa någon form av rutin, anser vårdbiträdet Åke Hagström. Ju oftare vi pratar om bemötande, desto enklare blir det också att diskutera och lösa olika problem som uppstår.
Kicki Lundebo upplever att diskussionerna redan har resulterat i ökad öppenhet på arbetsplatsen.
— Vi har pratat mycket och personligen tvekar jag inte att kritisera någon av mina arbetskamrater om jag anser att han eller hon bemöter en vårdtagare på ett felaktigt sätt. Och jag hoppas att de behandlar mig likadant.
Senare i höst planerar personalen på Åshamra en uppföljning i den angelägna frågan. Då ska även hemtjänsten i Hammerdal få ta del av den omtalade videofilmen.