Kommunalarbetaren har i flera artiklar beskrivit riskerna för social dumping, sämre löner och anställningsvillkor, vid upphandling.

Anställda löper risk att bli utan jobb när en ny entreprenör handplockar personal. Lars-Åke Almqvist säger att lagen måste ändras så att nya entreprenörer tvingas ta över personal som önskar det.

I dag gäller detta oftast bara när en kommunal verksamhet upphandlas för första gången. När den upphandlas på nytt och en ny entreprenör tar över så gäller inte kravet om övertagande av personal enligt Lagen om anställningsskydd. Det vill Kommunal ändra på.

— Vi har flera exempel på hur våra medlemmar har drabbats av lagens regler och hur dessa tillämpas, säger Lars-Åke Almqvist.

Enligt lagen är personalen som tas över garanterad löner och anställningsvillkor i högst ett år efter det att den nye entreprenören har tagit över verksamheten. Sedan måste avtalet omförhandlas, eller så får personalen arbeta efter det avtal som entreprenören har för övriga anställda.

Personalen kan då tvingas acceptera sämre pensionsvillkor, kortare semester eller sämre lön och ersättningar för övertid och annat.

Juristen vid LO-TCO Rättsskydd, Kurt Junesjö, har föreslagit att fackförbunden ska förhandla om ett nytt avtal med entreprenören utan fredsplikt. Detta för att kunna ta till stridsåtgärder för att få igenom så bra villkor som möjligt.

Lars-Åke Almqvist tycker att det är ett intressant förslag, men han och Kommunal har inte tänkt igenom det tillräckligt för att kunna ta ställning.

— Jag tror ändå att vi gör rätt som i första hand försöker få branschavtal som gäller lika för alla oberoende av om arbetsgivaren är privat eller offentlig. Då behöver vi inte riskera en situation där arbetsgivare konkurrerar med sämre villkor för de anställda, säger han.

EU:s regler tillåter inte att kommunerna ställer krav om att anbudsgivarna har skrivit på kollektivavtal. Men det är tillåtet att kräva att företagen trots det följer de avtal som gäller för branschen.

Kommunalarbetarens enkät som redovisades i nummer 11 och 12/2002 visar att knappt en av tio kommuner utnyttjar möjligheten att vid upphandling ställa krav om att avtalen följs eller har andra sociala villkor för personalen. Lika illa är det när det gäller personalens yttrande- och meddelarfrihet.

FN-organet ILO har i resolution 94 slagit fast att offentliga myndigheter som upphandlar ska vara skyldiga att garantera att personalens villkor inte får vara sämre än vad som sägs i lagar och kollektivavtal.

De flesta av EU:s medlemsländer har antagit denna resolution, men inte Sverige. De svenska arbetsgivarna är emot resolutionen och regeringen har också varit osäker på om ILO 94 strider mot EU:s upphandlingsregler.

Men regeringen har nu fått besked av kommissionen och ministerrådet att det inte finns något hinder i EU:s regelverk att anta resolutionen.

Lars-Åke Almqvist tycker att regeringen därför ska följa LO:s krav och skriva under ILO 94.

— Jag tycker att det är ett självklart krav, säger han.

Han tillägger att Kommunalarbetarens enkät visar att den svenska lagen om offentlig upphandling måste förändras så att det blir lättare att ställa sociala krav.

— I dag är lagen alldeles för fyrkantig. Den är svår att tillämpa för dem som vill följa lagen. Och det måste vara möjligt att ställa krav som garanterar de anställdas trygghet och villkor, säger han.

Men samtidigt tror han inte att det räcker att kräva att avtal ska följas och att personalens anställningstrygghet och villkor garanteras.

Kommunals förbundsmöte i maj slog fast att arbetarrörelsen behöver utveckla egna modeller för upphandling. De ska vara alternativ till moderaternas iver att privatisera så mycket som möjligt av offentlig verksamhet.

Arbetarrörelsens modeller ska förena effektivitet med valfrihet och garantera att ansvaret för utbud, kvalitet och likabehandling ligger hos de politiskt förtroendevalda.

Lars-Åke Almqvist kan inte säga hur dessa modeller ska se ut. Behoven skiljer sig från kommun till kommun. Han uppmanar nu socialdemokraterna runt om i landet att ta initiativ till diskussionerna.

— Då bör också näringslivet, fackliga organisationer och brukare som exempelvis pensionärerna bjudas in för att delta.

Lars-Åke Almqvist säger att det också behövs nationella krav om vad som är kvalitet inom exempelvis vård, omsorg och skola. Ungefär som de 10 punkter för bra äldreomsorg som förbundet presenterade för ett par år sedan.

— Det är ett av de bästa initiativ vi har tagit, säger han.

Han menar att tal om kvalitet gör det naturligt att också ställa krav om personalens arbetsvillkor och möjlighet att utvecklas i arbetet. Det är ett indirekt men effektivt sätt att ställa sociala krav om personalens villkor vid upphandling.

— Men kvalitetskraven ska gälla all verksamhet vare sig den är privat eller offentlig, säger han.

Efter mycket diskussion antog Kommunals förbundsmöte rapporten ”Solidaritet och valfrihet i välfärden”.

Rapporten säger ja till ett mindre inslag av privata alternativ till kommuner och landsting. Kommunal tycker att det är bra att det finns valfrihet för medborgarna och att kommunals medlemmar har fler arbetsgivare att välja mellan.

I höst ska Kommunals ledning anta en plan där all verksamhet ska prioriteras utifrån målen att utveckla kraven om valfrihet och kvalitet. En tidsplan ska samtidigt antas för arbetet med att få i gång diskussioner inom arbetarrörelsen om nya modeller för upphandling.

När förbundets medlemmar som hetast debatterade rapporten ”Solidaritet och valfrihet i välfärden” betonade Lars-Åke Almqvist att de inte får fastna i ideologiska diskussioner om privat eller offentligt.

Han sa att Kommunal inte är ett politiskt parti utan ett fackförbund som i första hand måste ta hänsyn till vad som gynnar medlemmarna på deras arbetsplatser.
Tycker han då inte att Kommunal agerar som ett politiskt parti när det gäller att utveckla lämpliga modeller för valfrihet och upphandling?

— Nej, men de politiska blocken har fastnat i ideologiska diskussioner om privatisering. Vi vill i stället hitta praktiska lösningar. Det är bästa sättet för oss att bidra till medborgarnas valfrihet, kvaliteten inom välfärden och våra medlemmars arbetsvillkor, säger Lars-Åke Almqvist.