Framför allt ombuden från Stockholm gick upp i talarstolen. Lena Ericson Höijer ville att rapporten skulle revideras och behandlas igen. Annika Eriksson yrkade en rad tillägg och smärre ändringar och hon fick också igenom några.

Kommunals ombudsman Eva Nilsson har varit projektansvarig för rapporten.

— Precis som vi arbetat för att kvinnor ska bli fackligt aktiva ska vi arbeta för att invandrarna blir det också. Det måste synas i verksamheten och besluten att Kommunal tar vara på de invandrade medlemmarna och deras erfarenheter, säger hon och poängterar att detta är ingen B-fråga på dagordningen.

Kommunal vill vara ett föredöme i arbetet mot alla former av diskriminering. Det kan gälla allt, från rasism till fördomar mot homosexuella. Handlingsplanen är en slags vägledning. Den ställer krav på såväl facket, som arbetsgivare och politiker.

Det är viktigt att utbilda de fackliga företrädarna i lagar mot diskriminering. Kommunal ska bevaka att ingen diskrimineras vid nyanställning, lönesättning och vid utbildningar, står det i handlingsplanen.

Annika Eriksson, Kommunal Stockholm, sade till Kommunalarbetaren dagen innan rapporten behandlades på förbundsmötet:

— Fördomarna lever kvar. Det finns konflikter på arbetsplatserna, någon är irriterad att ens arbetskompis bär schal, någon annan att han/hon avbryter arbetet för bönestunder. Den verkligheten och hur man ska tackla den kommer inte alls fram i rapporten. Jag saknar en nulägesanalys.

Efter förbundsmötet
— Jag saknar fortfarande nulägesanalysen men i princip är rapporten bra. Jag är bland annat nöjd med att jag fick igenom att vi måste ha ett så bra klimat som möjligt så att människor vågar vara öppna med sin sexuella läggning.

En arbetsgrupp ska nu bildas på förbundskontoret för att under tre år följa upp handlingsplanen.