Riddare i 1300-talets Frankrike som klappar händerna i takt till Queenslåten We will rock you är en rolig och oväntad start på En riddares historia. Medeltidens tornerriddare hade förmodligen samma status som dagens rockstjärnor. Men sammanblandningen mellan dåtid och nutid håller inte filmen ut och känns mer som en ploj.

William Thatcher (Heath Ledger) är lärling hos en berömd tornerriddare som plötsligt dör. William och hans två kumpaner bestämmer sig för att fortsätta delta i tornerspelen. Först i läromästarens namn och sedan i ett påhittat adligt namn. För det var bara adliga riddare som fick delta i spelen.

Vi får följa William och han trogna vapendragare i strid och kärlek i en alldeles för lång film (2 timmar och 12 minuter). De realistiska striderna i tornerspelen är behållningen av filmen. Men eftersom det är för mycket av allting i filmen, blir det även tröttsamt att se plåtklädda gubbar gång på gång trilla i backen. Även medföljande söner, 11 och 14 år, tyckte att det blev tjatigt.