Fastighetsskötarna i Norrtälje tycker att de varit med om tidernas värsta upphandling och känner sig djupt kränkta.

Nu undersöker Kommunal och SKTF om Norrtälje kommun hade laglig rätt att göra på det här viset och kräver skadestånd för brott mot MBL, medbestämmandelagen.

”Tidernas värsta upphandling. Politikerna frånhänder sig sitt ansvar som arbetsgivare och hänvisar till politiska beslut. Det är kränkande, ett svek. Vi känner oss totalt överkörda.”

Så sade maskinisterna inom fastighetsskötseln i Norrtälje när Kommunalarbetaren för en tid sedan besökte dem. Nu har hela arbetsgruppen slagits i spillror. Från att maskinisterna varit jätteglada över att deras anbud i egen regi vann och att de skulle få sköta driften i fem år enligt avtal. Till att kommunen plötsligt fattade beslut om en ny upphandling. Den nya upphandlingen slutade med att ISS Arsenalen tar över fastighetsskötseln från första november. När detta skrivs har några av maskinisterna skaffat sig andra jobb. Ingen från tätorten går över till Arsenalen. Erik Lundgren, som är 60 år, orkade dock inte med att börja varva upp igen hos en ny arbetsgivare och kommer nu att hamna i kommunens omställningsgrupp.

— Jag kan faktiskt tänka mig att läsa sagor för barn på dagis, säger han.

Kommunals sektionsordförande Gun-Britt Viktorsson är oerhört kritisk.

Hon tycker att det inte finns ord för hur fastighetsskötarna har hanterats.

— Det är precis som om man spelar en fotbollsmatch och tycker att fel lag vinner. Kommunens representanter skakar hand, bjuder på tårta och säger: det gjorde ni bra och sedan säger de: vi gör om anbudsförfarandet. Att uppträda på det här viset är skamligt, bedrövligt hanterat, under all kritik, säger hon.

Kjell Jansson, tekniska nämndens ordförande är moderat och själv entreprenör. Han var med och uppvaktade med tårtan. Han hänvisar till att i egen regi-anbudet fanns det med en passus att ett par arbetsledare kunde tänka sig att tillsammans med personalen ta över fastighetsskötseln.

— De hade inte laglig rätt att bara ta över på det sättet utan kommunen var tvungen att göra en ny upphandling, säger han.

Att hänvisa till den passusen tycker Kommunal bara är en skenmanöver från tekniska nämnden för att kunna välja ett privat företag i stället.

Maskinisterna menar att kommunen skulle ha hållit sig till det ursprungliga beslutet. När Kommunal-arbetaren träffar dem i slutet av september är de bittra och framför allt uppgivna. Några är eller har varit sjukskrivna.

— Ja, vi har tappat tron på det mesta. Vi har mått djävligt dåligt, sovigt dåligt och gör det fortfarande. En av oss fick hjärtinfarkt, läkaren sade att det till hälften berodde på jobbet, berättar maskinist Ernst Klich.

Han får medhåll av de övriga maskinisterna, Lennart Jansson, Erik Lundgren, Per Forsman, Håkan Andersson och Peter Tillman. Ernst Klich har dessutom varit sjukskriven sedan drygt ett år för diskbråck och säger att kommunen inte brytt sig ett smack om honom.

För en utomstående verkar det ändå underligt att de mår så här oerhört dåligt. På detta svarar Ernst Klich:

— För att förstå hur dåligt vi mår måste du veta bakgrunden.

För några år sedan hade kommunen tänkt dra ner 60 tjänster inom den tekniska verksamheten. Då föreslog Kommunal och SKTF att de skulle få prova på andra lösningar i form av utvecklingsprojektet Kom An. Med mycket möda och med naturliga avgångar, en massa idéer på hur man skulle kunna spara, lyckades personalen spara, inte minst på energisidan.

— Vi sparade mer än vad vi skulle göra och allt var frid och fröjd, berättar de.

Beträffande Kom An-projektet anser Kjell Jansson i tekniska nämnden däremot att det är svårt att få en uppfattning om hur mycket projektet egentligen betydde, utvärderingen är för luddig. Men det var faktiskt moderaterna som en gång i tiden såg till att Kom An-projektet blev av. En av moderaterna bar till och med Kom An-keps.

Maskinisterna säger att de sedan dess tagit på sig extra jobb, gjort allt för att vara öppna för förändringar men det har inte hjälpt.

Den lönebonus, som de blivit lovade, har de aldrig fått.

— Sista spiken i kistan var när vi räknade hem anbudet och plötsligt gäller inte egen regi längre. Då får det vara nog. Nu känns det som om vi har gjort alla de här besparingarna och åtgärderna bara för att avveckla oss själva, konstaterar de.