Representanter för de missnöjda medlemmarna som jobbar i vården i Borlänge och Rättvik träffade på tisdagen Ylva Thörn. Med på mötet var också Birgitta Sundkvist, ordförande i avdelning Dalarna samt de båda sektionsordförandena från Borlänge och Rättvik.

Alla parter var nöjda med tisdagens möte. En rak och bra dialog löd omdömet från deltagarna.

Men”hotbilden” i Borlänge ser likadan ut fortfarande. På torsdag arrangerar de båda undersköterskorna Inge-Gerd Roswall och Britt Svenshammar ett nytt stormöte för vårdpersonalen i Borlänge. Och de ser ingen anledning att än så länge skrinlägga sina planer på att lämna Kommunal och antingen bilda ett nytt fack eller gå in i ett annat mindre fackförbund.

– Vi kommer att träffa personalen och höra vad de säger. Det är det viktigaste för oss, sade Inge-Gerd Roswall.

Avdelningsordföranden Birgitta Sundkvist vädjade om fortsatta diskussioner.

– Det här engagemanget som tjejerna visar behövs i facket, sade hon.

Både Birgitta Sundkvist och Ylva Thörn påpekade efteråt hur viktigt det är att facket syns ute på arbetsplatserna.

– Det här är en signal om hur viktigt det är att vi har arbetsplatsombud ute på våra arbetsplatser. Så att vi kan fånga upp sådana här signaler, sade Ylva Thörn.

Christina Rajalahti, sektionsordförande i Borlänge påpekade att sektionen gjort väldigt mycket redan för att möta upp kraven från medlemmarna. Och hon lovade att sektionens företrädare ska försöka komma ut till arbetsplatserna lite oftare.

Bakgrunden är försommarens och höstens protester i Rättvik och Borlänge mot de dåliga vårdlönerna. I Borlänge har missnöjet lett till en misstro mot Kommunal som fackförbund. Vid ett möte i Borlänge nyligen delades utträdesblanketter ut till de cirka 150 deltagarna.

I Rättvik är medlemmarna inte förbannade på Kommunal på samma sätt. Där lyckades personalen också få kommunledningen att lyssna.