BMI är en förkortning av Body Mass Index och är en liten formel som hjälper en att ta reda på om man väger för mycket eller för lite.

Man tar sin vikt och delar den med längden gånger längden. Exempel: om du är 165 centimeter lång och väger 60 kilo delar du 60 med 1,65 x 1,65 = 22,03 vilket ger ett BMI på 22. Sedan finns olika tabeller som visar om man är underviktig, normalviktig, överviktig eller har fetma. Dessa tabeller kan skilja sig lite från varandra. Men i det stora hela bör du inte ha ett värde över 27 och inte under 20.

Fördelen med detta test är att det går snabbt och inte kräver någon utrustning, medan en stor nackdel är att det inte tar någon hänsyn till vilken kroppssammansättning du har. Muskler väger som bekant mer än fett, vilket gör att en vältränad person med mycket muskelmassa kan få ett onödigt högt BMI-värde, exempelvis personer med tungt fysiskt arbete.

Tabellen brukar se ut så här:

Önskvärt 21-24

Normalviktig 19-25

Överviktig 25-30

Fetma över 30