De två undersköterskorna som står bakom upproret i Borlänge samt tre från Rättvik, där missnöjet med facket också varit utbrett, är inbjudna till ett möte på förbundet den 2 oktober.

— Det är viktigt att man kan föra en dialog och se vad som är orsaken, vad är det som har hänt och bena i det, säger Ylva Thörn.

Inge-Gerd Roswall tycker att hon och hennes kollegor försökt få facket att agera, utan resultat.

— Nu måste vi börja driva den här frågan själva. Vi har inget att välja på längre. Vi kan inte vänta mer, säger undersköterskan Inge-Gerd Roswall som tillsammans med en kollega stod bakom mötet.

Det rådde en upprorisk stämning under gårdagens möte rapporterar Dalademokraten. Kraven från de anställda är okomplicerade. Höj lönerna rejält. Ingångslönerna ska vara minst 17 000 kronor för vårdbiträden och 18 000 kronor för undersköterskor, enligt ”upprorsmakarna” i Borlänge.

Kommunal har misslyckats med att driva lönefrågorna för de anställda i vården, anser Inge-Gerd Roswall.

På dagordningen igår stod hur personalen ska gå vidare med sina lönekrav utan facket. Och några av de olika vägarna diskuterades.

• Bilda ett nytt fack.

• En anslutning till SAC, Syndikalisterna.

• Gå ur Kommunal men kvartstå i a-kassan.

Några beslut fattades inte. Däremot bestämdes datum för ett nytt möte den 4 oktober, två dagar efter träffen med Ylva Thörn
Arrangörerna hade i förväg tryckt upp utträdesblanketter.

— Det var jättemånga som tog med sig blanketten när de gick. Och många ville gå ur facket på stört, berättar Inge-Gerd Roswall.

Cirka 1 000 personer i Kommunals medlemsgrupper är anställda inom vård och omsorg i Borlänge, enligt kommunens uppgifter.